Ефективна присъда от 4 години за тираджия, убил трима на пътя

Състав на Окръжен съд Разград, в производство по реда на съкратеното съдебно следствие, призна за виновен подсъдимия Стоян Х. от Шумен и му наложи наказание 6 години „лишаване от свобода“, което редуцира с 1/3 до 4 години. Така определеното наказание подсъдимият ще търпи при първоначален общ режим – съобщават от пресцентъра на Окръжен съд-Разград.

Мъжът бе признат за виновен в това, че на 18.12.2018 г. на главния път Разград – Шумен, близо до разклона за с. Самуил, при управление на МПС – седлови влекач „Мерцедес Актрос“ с прикачено към него полуремарке, е нарушил правилата за движение по пътищата като предизвикал пътнотранспортно произшествие с лек автомобил „Мазда Кседос“ с разградска регистрация, вследствие на което по непредпазливост причинил смъртта на 3 лица – Е.З.С. от с. Ловско, С.Х.А. от с. Гороцвет и А.М.А. от гр. Попово, тежка телесна повреда на С.З.С. от с. Ловско и средна телесна повреда на Ф.А.Х. от гр. Лозница.

Инцидентът се случил около 23 часа. Стоян Х. шофирал товарната автокомпозиция от Истанбул за Русе. Метеорологичната обстановка се влошила, започнал снеговалеж, пътят се заснежил и заледил. На около 30 м. преди кръстовището за с. Самуил камионът навлязъл в ляв завой с възходящ напречен и надлежен наклон. Влекачът се занесъл странично наляво и препречила цялото пътно платно. Шофьорът на насрещно движещата се „Мазда Кседос“ не успял да спре и се блъснал челно във влекача. Вследствие на сблъсъка на място загинали двама от пътниците, а третият – шест дни по-късно. Двама от пътуващите в автомобила получили съответно тежка и средна телесни повреди.

В съдебната зала 43-годишният мъж призна изцяло вината си, както и фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. Изрази и съжаление за случилото се.

Според държавното обвинение шуменецът като водач е бил длъжен да контролира непрекъснато пътното превозно средство, което управлява. Той е нарушил няколко разпоредби на Закона за движение по пътищата. Шофирал е с несъобразена с релефа и атмосферните условия скорост. Не се е  съобразил с условията на намалена видимост заради късния вечерен час и със започналия снеговалеж. Шофирал е с гуми с различно износване на протектора.

Със същата присъда съдът лиши Стоян Х. от право да управлява моторно превозно средство за срок 6 години.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *