Ето ги депутатите от Разградски регион в 45-тото Народно събрание

Въртележката при четвъртия мандат от 18-ти Разградски регион се завъртя и спря и при партия Има такъв народ, така БСП, макар да има повече гласове в региона от хората на Слави, остава без народен представител от Разград.

Решението на Централната избирателна комисия за обявяване на резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в Четиридесет и петото Народно събрание бе взето след полунощ, а публикувано на сайта на комисията в 3,10 ч.

Според него групата на ГЕРБ-СДС в парламента ще се състои от 75 народни представители, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, Демократична България – 27, Изправи се! Мутри вън! – 14.

Два от мандатите от 18-ти Разградски регион са спечелени от ДПС. ЦИК не е публикувала поименно избраните депутати, но на сайта са оповестени детайлно сложните изчисления, по които се получава съставът на Народното събрание. Вероятно на по-късен етап, след като избраните два региона преценят от кой влизат в парламента, ще бъдат обявени и поименно народните представители.

При ДПС в Разград не се очакват промени и имената на депутатите ще са: Ахмед Ахмедов и Ихсан Хаккъ. Ахмедов е заместник-председател на ДПС, за него това ще е трети мандат като народен представител. Ихсан Хаккъ е за втори път депутат. Той от Исперих, има опит в местната власт, беше и заместник-министър на младежта и спорта.

В листата на ДПС има една интересна ситуация, която обаче не претърпя развитие: четвъртият в листата – заместник-кметът на Завет Денис Татар има повече преференции от втория Ихсан Хаккъ, но няма да влезе в парламента, тъй като преференциите му не са 7% от общите гласове за партията, а 4,18%. Дори и да бяха повече обаче, в ДПС влизането в Народно събрание с преференции не се толерира и вероятно щеше да получи указания да освободи мандата.

Депутатът от Разградски регион с най-голям парламентарен опит е Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. Тя е била член на 41, 42, 43 и 44-тото Народни събрания. Родом е от Дулово. В тази листа имаше възможност за пренареждане, събраните от втория Гюнай Хюсмен обаче 5359 гласа са 45,91% от всички гласове за партията, а на Десислава Атанасова – личните 1136 и гласовете за партията без преференции – 4401 гласа – са 47,43% от общия брой.

Четвъртият мандат в региона е за Има такъв народ. Би трябвало да е за водача на листата Драгомир Петров – един от сценаристите на Шоуто на Слави, родом от Исперих. Той обаче е водач и в район Силистра, където партията също печели един мандат, и е възможно да се стигне до втория в листата Ива Йорданова-Рупчева. Тя е юрист по образование, преподавател в НБУ и ръководител на дирекция “Законодателна дейност и право на ЕС” в Народното събрание. Нейното име се спряга и за номинацията на Слави за председател на парламента. И тя обаче е дублирана в листа – втора е в 23-ти МИР-София, а оттам ИТН вкарват трима депутати. Така, ако и двамата изберат да влязат от другите си листи, може да се стигне до вариант все пак Разград да има народен представител от Разград – третият в листата на ИТН – предприемачът Георги Стефанов.

Ако това не се случи обаче, единственият от 240-мата народни представители, родом от Разград, ще е Антоанета Цонева – избрана от листата на Демократична България в София.

Ето още кои познати в Лудогорието имена влизат парламента: бившият директор на полицията в Разград ген. Атанас Атанасов – от листата на Демократична България София, родената в Кубрат Надежда Йорданова от листата на Демократична България в София, Рамадан Аталай от листата на ДПС в Пловдив, д-р Хасан Адемов от листата на ДПС в Добрич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *