Елка Неделчева: Ще инициираме законодателни промени, подпомагащи развитието на културните институти и ще гарантираме минимум 1% от Брутния вътрешен продукт на България да бъде заделян за култура

Водачът на листата на Коалиция „БСП за България” се срещна с колективите на  разградските културни институти – РБ „Проф. Боян Пенев”, Регионален исторически музей и Капанския ансамбъл. Елка Неделчева запозна присъстващите с основните моменти в предизборната програма на БСП за развитие на културата и други сфери. Отговори на поставените  въпроси, свързани с проблеми на местните културни институти, пое личен ангажимент като общински съветник за решаване на някои от тях. В проведения веднага след срещите разговор с ресорния заместник-министър на културата, постави въпроса за увеличаване субсидираните от държавата щатни бройки за РИМ-Разград. Основният ремонт на покривната конструкция е най-сериозният проблем за Регионалната библиотека. Етапът на проектиране е завършен, предстои подписване на договор и обявяване на обществена поръчка от община Разград за избор на изпълнител.

Общият проблем, поставен от културните институти, е недостатъчното бюджетно финансиране, ниските заплати на библиотечни, музейни и читалищни специалисти, на сценичните творци от общинските структури. Равнопоставеността на творците от държавните, общинските и частните културни организации и справедливото подпомагане на художествените им проекти ще бъде основен приоритет на БСП.

Като получи доверието на жителите на Лудогорието и стане народен представител в 46-то Народно събрание, Елка Неделчева пое лична отговорност да положи усилия за законодателни промени в областта на културата, създаване на възможности за самостоятелно кандидатстване на регионалните културни институти  с проекти за финансиране по европейски програми за обновяване и обогатяване на материално-техническата база със съвременно оборудване, пълноценно поддържане на фондохранилищата и съхраняване на културно-историческото наследство.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *