Екоинспекцията обяви конкурс за комикси за бобрите

РИОСВ-Русе отправи ново предизвикателство към учениците от трите области – Разград, Русе и Силистра, като обяви конкурс за комикс, посветен на Световния ден на влажните зони – съобщават от екоинспекцията. На фокус е битието и полезните за природата навици на Eвроазиатския бобър (Castor fiber), чието присъствие бе регистрирано през  есента на 2020 г., във водосбора на р. Русенски Лом.

Бобърът е  има необикновени умения да плува, да строи бентове, да бъде грижовен съпруг и родител, гостоприемен домакин за водолюбиви птици, сухоземни животни, да е перфектен дървосекач, конструктор на речните екосистеми, суетен  коафьор, като помага на природата/водните екосистеми, коригирайки речните течения, да способства за размножаването на рибите, а в същото време да е вегетарианец. В условията на конкурса се изисква тези негови  качества да бъдат представени в до 5 рисунки, с максимален формат А4, пресъздаващи разказ, с визуална последователност.  Авторите имат право на избор на художествена техника, като пожелание  могат да приложат кратък текст.

Желаещите да участват в конкурса, могат да изпращат творбите си в инспекцията до 26 февруари 2024 г. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 1 март.

С най-добрите комикси ще бъде подготвена изложба  в РИОСВ-Русе, която ще бъде посветена на  Международния ден на бобрите – 7 април 2024 г., който за пръв път се чества в България, под домакинството на инспекцията  миналата година.

Пълните условия на конкурса са публикувани на интернет страницата на РИОСВ-Русе на адрес: http://www.riosv-ruse.org/konkursinariosv-ruse.html.

Снимка: Милен Игнатов, ДГС – Бяла

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *