Едновременно похвали от Главния секретар на МВР и тайни промени в разградската полиция

Главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев похвали разградската полиция за работата й през 2023 г., но в същото време след годишния отчет стана ясно, че в ръководството има промени.

На брифинга след отчета до Главния секретар освен директора на ОДМВР-Разград Мирослав Иванов и окръжния прокурор Тихомир Тодоров се появи съпругът на заместник областния управител Ивелина Игнатова – Иван Игнатов, който през последните няколко месеца на два пъти бе обявяван за началник на отдел „Миграция“, а неофициално се коментира, че от няколко дни е заместник-директор на ОДМВР-Разград. Това на практика се потвърди от подредбата на брифинга и от отсъствието от него на доскорошния зам.-директор Диян Симеонов.

В отговор на журналистически въпрос дали има кадрови промени в ръководството на дирекцията не отговори нито главния секретар, нито директора, а самият Иван Игнатов, като отговорът бе в стил Джеймс Бонд: „Ще ги изнесем, пресцентърът ще ги изнесе“.

Десетина минути след брифинга пресцентърът обяви официално вече станалата ясна информация по следния начин:

Старши инспектор Иван Игнатов е новият заместник директор на ОДМВР-Разград.

Със заповед на Министъра на вътрешните работи той е временно преназначен на ръководната длъжност със специфично наименование „комисар“, считано от 01.02.2024 г.

Комисар Иван Игнатов е роден 1972 г. в гр. Разград. През 1991 г. е назначен на длъжност полицай. Цялата му професионална кариера е преминала в системата на МВР със стаж от 32 години. Последователно е заемал различни длъжности в отдел „Криминална полиция“.

Комисар Игнатов е завършил СМУ – МВР гр. Пазарджик и висше образование по специалност „История“, с образователна степен „магистър“. Преминал е професионална подготовка в МВР по линия на оперативно-издирвателната дейност. По време на службата е награждаван многократно с писмени похвали, обявяване на благодарност, благодарствени писма от граждани. През 2022 г. комисар Игнатов е награден с грамота от главния секретар на МВР във връзка с разкриване на тежко криминално престъпление с голяма обществена значимост.Магистър – историк.

Семеен с едно дете.”

На брифинга Главният секретар изрази удовлетворение от това, което е чул на годишния отчет по отношение на работата и показателите на разградската дирекция. За това той благодари на целия състав на ОДМВР. Живко Коцев нарече удовлетворяващо това, че разградската полиция работи в много добър синхрон и партньорство както с различните нива прокуратури в Разградска област, така и със съдебната и местната власт. „Сътрудничеството е резултатно и ползотворно, това се подкрепя от статистическите показатели“ – допълни той.

По регистрирана престъпност са отчетени 6 пункта спад, а разкриваемостта е завишена, което означава, че са вложени усилия по отношение на противодействие на различните престъпления – съобщи Главният секретар. Като положителен и той изтъкна фактът, че ОДМВР-Разград се е справила прекрасно с най-сериозното предизвикателство – няма неразкрити престъпления срещу личността – убийства и опити за убийства. Като положителен той изтъкна и фактът, че има спад по отношение на дела на загиналите при тежки ПТП – с 2 по-малко от предходната година.

Главен комисар Живко Коцев не пропусна и критичния момент в оценката си за работата на ОДМВР-Разград. по думите му има известени отклонения по отношение на деяния, свързани с домашното насилие – има ръст на престъпленията в условия на домашно насилие.

Разгръщане на превенция във всички проявни форми, повишаване на квалификацията на личния състав, противодействие на производството и разпространението на наркотици, ограничаване на тежкия пътно-транспортен травматизъм и на проявите на агресия в домашни условия са приоритетите, които Главния секретар постави пред директора на ОДМВР Мирослав Иванов.

Самият директор представи своята план-програма за 2024 г. в същите насоки. По думите му ще се продължи изпълнението на целите – подобряване на пътно-транспортната обстановка, на работата по разкриване и недопускане на престъпления, свързани с домашното насилие, намаляване управлението на МПС след употреба на наркотици и разпространението и държането на наркотици.

Окръжният прокурор Тихомир Тодоров също изтъкна два от акцентите, около които са се обеднили представителите на институциите, присъствали на отчета – активна работа на улицата на униформените служители и превенция на наркоразпространението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *