Един от “бащите” на Конституцията бе гост на изложбата „Разградските законодатели /1879-1991 година/“

В присъствието на много гости, в Деня на българската Конституция, в къщата музей „Анание Явашов“ бе открита изложбата „Разградските законодатели /1879-1991 година/“ – съобщават от пресцентъра на Регионалния исторически музей. Сред гостите бе и един от “бащите” на настоящата Конституция – Стоян Димитров.

„Разград имаше нужда от тази изложба.Тази година отбелязваме 145 години парламентарен живот в България и смятам, че разградчани трябваше да видят и си спомнят своите съграждани, участвали в работата на Великите народни събрания. Те са хората, изработили и приели конституциите на България през нейното развитие от 1879 до 1991 година.

Постарали сме се не само да намерим участниците в законодателната власт, но и да представим техните биографии -професионални и житейски, снимки и документи, по които са работили като законотворци, както и техните образи, водени от убеждението, че паметта за тях трябва да бъде жива, защото в основата на всяка свободна и демократична държава е законът“, каза проф. Росица Ангелова – ръководител на отдел „Нова и най-нова история“.

Специални гости на откриването на организираната от Регионалния исторически музей изложба бяха заместник-кметовете на Разград Елка Неделчева, Зорница Евгениева и Хабибе Расим, областният управител Владимир Димитров, председателят на Окръжния съд Лазар Мичев и депутатът от Разград в Седмото Велико народно събрание Стоян Димитров, имал честта да участва в изработването и подписването и на сега действащата Конституция на Република България.

„Поздравления и благодарности към музейните специалисти за идеята и реализацията на тази изложба. Няма спор – без закони няма ред, а основният закон на всяка държава е Конституцията.

Веднага след Освобождението нашите нотабили приемат една демократична конституция, която действа през по-голямата част от съществуването на Третата българска държава и въвежда Великото народно събрание, събрание с двойно представителство, което се свиква при специални поводи. А тази изложба ни дава  възможност да си спомним за хората преди нас, още веднъж да осъзнаем, че не от нас започва всичко и няма да свърши с нас“, каза в приветствието си председателят на Разградския окръжен съд Лазар Мичев.

„Сякаш вчера и завчера бяха времената, когато нашата страна тръгна по пътя на утвърждаване на демокрацията, на превръщането ѝ в модерна, но и правова държава.

Като непосредствен участник в процеса на изработването и приемането на Конституцията мога да кажа, че тогава обществените настроения, очакванията на хората бяха, че с тази Конституция ще се отвори пътят за бързо и динамично развитие на страната.

Днес трябва да оценим труда, ентусиазма, добросъвестността на всичките тези народни представители, които имаха съзнанието и отговорността да изготвят един основополагащ документ за развитието на държавата. И аз мисля, че те се справиха добре с тази задача. Времето показа, че Конституцията ни е добра, че гарантира основните права и свободи на хората, гарантира здраво и стабилно устройство на държавната власт“, каза адвокат Стоян Димитров.

По думите му, доказателство за това са и последните опити за изменение и поправки в основния закон, които са фокусирани върху това – който вземе политическата власт и управлява, да има колкото може повече власт и върху другите власти. Което пък е в противоречие с принципа още от времето на великите френски просветители, че демократично е това общество, в което власт власт възпира.

„Поздравления и от мен за изложбата: колкото повече българи познават своята конституция, своите права,но и задължения, толкова по-успешно те ще искат от държавата да изпълнява своите функции.Пожелавам от тук да минат колкото може повече деца и ученици, за да видят, за да научат, че добро и справедливо общество има само когато в него законът е над всичко“, категоричен бе Стоян Димитров.

„Регионалният исторически музей продължава да ни изненадва с много интересни изложби. Благодарим, че с тази ни давате възможност да си спомним разградските законодатели и първата Конституция, която поставя основите направовата държава, но и на местното самоуправление“, акцентира в приветствието си зам.-кметът Елка Неделчева.

Директорът на РИМ-Разград Таня Тодорова поднесе символични подаръци на юристите, присъствали на официалното откриване на изложбата, по повод техния професионален празник: Стоян Димитров, Лазар Мичев, Зорница Евгениева и Хабибе Расим.

Автори на изложбата са проф. Росица Ангелова, дизайнерът в музея Михаил Маринов и уредникът Нено Якимов.Изложбата ще остане в къщата музей „Анание Явашов“ до 14 юни, след което ще бъде експонирана във фоайето на седмия етаж на Областната администрация.

Още снимки може да видите на фейсбук страницата на Регионалния исторически музей: https://www.facebook.com/regionalhistorymuseumrazgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *