Д-р Тонев и д-р Симидчиев: Има как здравеопазването в България да е съвременно и достъпно

Двама медици в Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България” – д-р Антон Тонев и д-р Александър Симидчиев – обсъдиха със свои колеги от Разград и региона тази вечер част от проблемите на българското здравеопазване и представиха начините, по които те могат да бъдат решени. Има как българското здравеопазване да е съвременно и достъпно – увериха се медицинските специалисти, участвали в кръглата маса, организирана по инициатива и с участието на двама от кандидатите на политическата сила с №12 в бюлетината за Разградски регион – водачът на листата Антоанета Цонева и вторият в листата д-р Цветомир Цанков.

Разговорът започна със състоянието на разградската болница, в която според местни медици се инвестира не в персонала, а в ремонти и закупуване на апаратура и ще се стигне до момента, в който няма да има кой да работи с новата апаратура. 80% от персоналът е на пенсионна възраст, а хората продължават да напускат, тъй като например заплатата на една операционна сестра е 800 лева, а на медицинска сестра в детска градина – 1500 лв. В трите възможности за инвестиции в едно болнично заведение има различна степен на корупционен риск, при заплатите той е нулев – коментира д-р Симидчиев. Eдин от начините за подобряване на ситуацията с възнагражденията на медицинските специалисти е подписване на Национален колективен договор и по този въпрос се работи – увери Симидчиев.

В отговор на въпрос защо болничните директори получават в пъти по-високи заплати от работещите в болниците д-р Тонев обясни, че е приет законопроект разликата да е максимум 20 пъти, но съдът е спрял изпълнението му.

Трябва да има постоянен диалог по отношение на проблемите в системата на здравеопазването – обединиха се всички участници в дискусията.

Оказа се, че в нея участват и медицински специалисти, работили в чужбина – Франция и Гърция. Те споделиха опит по отношение на казуси, нерешени в България – обучението на лекарите, на медицинските хеликоптери и други.

Темата с липсата на медицински хеликоптери бе дискутирана от различни гледни точки, като наличието на обучен персонал и нормативно уреждане на функционирането им, тъй като по закон хеликоптер може да лети от летище до летище.

Участниците в дискусията коментираха и липсата на кадри, особено осезателна в Лудогорието. Средно в страната на 10 000 души население се падат по 43-ма лекари, а в Разградско са 27,7, медицинските сестри пък са съответно 42,1 и 31,6 на 10 000 население. Това налага както специализирано обучение на парамедици, така и  въвеждане на професията „лекарски асистент” след бакалавърско обучение. Д-р Тонев пък увери, че един от ангажиментите му, започнати още в предходния парламент е създаването на съсловна организация на фелдшерите.

С такива срещи се гради връзка на доверие, виждате, че ние сме хора, които казват, каквото мислят и правят, каквото казват – завърши д-р Тонев. Д-р Симидчиев пък коментира, че тъй като няма по-сложна система от тази на здравеопазването, включваща и социални, и образователни и правни аспекти, тя трябва да се осветява от различни гледни точки и именно затова са полезни подобни срещи – завърши д-р Симидчиев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *