Д-р Симидчиев подкрепи кандидатите на „Демократична България” в Разград, пред лекари представи акценти от програмата на коалицията

На среща с лекари и медицински специалисти в Разград водачът на листата на „Демократична България” в Шумен  д-р Александър Симидчиев подкрепи кандидатите за народни представители от разградската листа на политическата сила с №25 в бюлетината. Пред медиците от региона той представи и акценти от програмата на “Демократична България” в сферата на здравеопазването, свързани основно с разширяване на възможностите за достъп до здравеопазване.

Д-р Симидчиев сподели с колегите си и изводи от анализ, който е направил по региони на база официални данни от Националния статистически институт и Националния център по опазване на общественото здраве. Според него, за да се подобрява здравеопазването, е необходимо да се насочват усилията към по-добри показатели в сферите, в които ситуацията е проблематична. В различните региони преобладават различни заболявания, имат недостиг на различни специалисти, болничните легла са малко или в повече.  Д-р Симидчиев установява връзка между тези фактори и различни демографски и икономически тенденции, което води и до изводи и във връзка с превенцията.

Според него в момента в България медицинските дейности могат да се обобщят не с думата „здравеопазване”, а „болелечение”.

Според анализите на д-р Симидчиев в Разградски регион общопрактикуващите лекари са по-натоварени от голяма част от колегите си в други региони. Те имат средно по 2300 пациенти, а добър показател за ангажимент на лекаря към всички пациенти е те са до 2000. Общо лекарите в региона са 297, средно на 100 000  население се падат по 27,6 лекари, което не е най-лошият показател за страната. На последно място обаче сме по обезпеченост със зъболекари, а д-р Симидчиев счита, че това е свързано и с по-висок ръст на сърдечно-съдовите заболявания.

Сред ангажиментите на „Демократична България” в областта на здравеопазването са и: въвеждане на минимална почасова ставка за медиците, както и продължаващо медицинско обучение и други. Акцентите в областта на здравеопазването можете да видите ТУК.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *