Д-р Деян Коларов: ГЕРБ създаде хаос в управлението на COVID кризата

От понеделник влизаме в  поредния нов локдаун. Аз съм лекар и в последната година всеки ден  се срещам с предизвикателствата, породени от Covid пандемията. Изпитанието е трудно, но в България  проблемът  се изостря неимоверно и заради хаоса в управлението на кризата.

Вече цяла година дните ни започват с полувоенни  комюникета с брой заразени, починали, а от няколко месеца и на ваксинирани. В този поток от цифри властта в лицето на ГЕРБ  не можа да  създаде  порядък, който да  показва на обществото какво всъщност се случва и какво  трябва да очакваме.

Независимо от многобройните щабове, оперативки  в джипката на премиера и по кръстовищата на държавата, властта не е в състояние да предвижда хода на пандемията – нещо, което е основно за взимането на адекватни мерки за справяне с тежката ситуация.

И за това правителството на Бойко Борисов не знае и не може да обясни по какви критерии отваря и затваря държавата.

Първият локдаун бе обявен в началото на пандемията при минимален брой заболели, след това при стократно  повече заразени и болни  властта се въртеше  в недоумение как да реагира. В един и същ ден  министърът на здравеопазването каза, че трябват строги мерки, министър-председателят обяви, че мерките ще са най-либералните в ЕС. После реши друго и сега налага нов локдаун. До изборите, за да е по лесно за властта.

Обърканите  послания травмират хората. Никой не можа да ни обясни защо да пускаме гимназистите  на училище е опасно, а да се ходи на пазар в мола не е.

Лекарите  са изтощени не само от работа, но и от неясни регламенти. Кой работи на първа линия, кой е оставен по-назад и защо. Какво да се прави с болните, когато в болницата няма свободни ковид легла. Какво лекарство да се предпише за домашно лечение, след като не се знае има ли го в аптечната мрежа. Като се предпише изолация заради риск от пренасяне на зараза, следи ли се стриктно за ефективното й спазване.

Непоследователните и често неадекватни мерки разгневяват бизнеса. Хаотично и без ясни критерии за необходимост се отваряха и затваряха  ресторанти, хотели, барове, зали и обучителни школи. Предприемачите инвестираха в мерки за сигурност, намаляваха  капацитета за посетители, за да се спазва дистанция, но ги затваряха точно, когато са изпълнили  предписанията. Други отваряха при закрити с тъмни завеси прозорци и вихреха безнаказано партита под носа на  забраните.

Липсата на цялостна стратегия за борба с пандемията изостря допълнително напрежението в обществото. Това стопява вярата, че властта на ГЕРБ може да се справи със сложното положение.

Надеждата за  изход чрез ваксиниране катастрофира в деня, когато министърът  на здравеопазването обяви, че у  нас няма инжекции от опасна партида, а на обяд Бойко Борисов  заповяда  ваксинациите  да спрат. В този ден аз имах записани за имунизиране 20 пациенти. Когато чух заповедта на премиера вече бях сложил  ваксинации на 15 души, останалите  още чакат. И едните, и другите ме  питат: Защо?

Аз съм лекар и знам, че в условия на пандемия трябва да се спазват ограничителни мерки и да се направи масова ваксинация. Но да си лекар в държава, в която  управляващите се въртят  в хаос от противоречащи  си действия е не просто уморително. Похабяват се трудът и усилията на здравните работници, срива се вярата на хората  в медицината, на мястото на  научните знания се настаняват конспиративните теории, а принудителният колапс спира икономиката и обезкръвява  държавата.

Объркана от неможенето си, властта търси виновни за хаоса. От трибуните за брифинги и пресконференции, от министерски зали и премиерски джипки, от телевизионните екрани  се сипят оправдания и обвинения. Според управляващите от ГЕРБ виновни са всички освен тези,които по Конституция и закон отговарят това да не се случва. Гражданите са недисциплинирани, бизнесът е алчен, родителите са капризни. Накрая обвинихме Европейската  комисия  в незачитане, защото не дава ваксини  на България, когато  правителството й се усети, че е планирало грешно държавното искане за доставки от Брюксел.

Ние, в Демократична България, имаме знанията, експертния потенциал и управленските умения, да  създадем държава, в която  институциите  работят  за хората. Кризите идват и отминават, но последствията  от тях зависят от управлението. ГЕРБ  провалиха  себе си, не бива да ги оставим да продължат с провалите, които са за наша сметка. Защото ние плащаме грешките, а те прибират пачките и кюлчетата. 

Д-р ДЕЯН КОЛАРОВкандидат за народен представител  на Демократична България от  Разград

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

One Reply to “Д-р Деян Коларов: ГЕРБ създаде хаос в управлението на COVID кризата”

  1. Всичко е добре казано. С факти. Какви действия бихте предприели Вие, ако бяхте на мястото на министъра и управлявахте действията на здравните власти? Чисто хипотетно. .. Получавайки противоречиви данни за ефекта от различните видове ваксини от “проверени” източници, справедливи протести на затворени търговци , лоша пропаганда/целенасочена агитация и обработка на общественото мнение с цел “безкористни” облаги. Какви биха били Вашите. конкретни разпореждания ?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *