ДПС поиска петъчни молитви в джамията „Ибрахим паша” и възстановяване на Турския театър

Делегатите на 11-тата Областна конференция на ДПС-Разград възложиха на централното си ръководство „да предприеме необходимите процедури и да осъществи всички законови и регулаторни действия и изисквания с цел превръщане на джамията „Ибрахим паша” в действащ молитвен храм, който да бъде отворен за посещения, както по време на религиозни празници, така и за петъчни молитви на мюсюлманската религиозна общност в града”. Това бе едно от четирите решения на отчетно-изборната конференция, която се проведе днес в Разград в залата на НЧ”Развитие 1869”.

На конференцията Областният лидер на ДПС-Разград Мехмед Салим представи отчет за дейността на структурите през изминалия тригодишен период от предходната конференция. В него освен, че припомни изборните процедури в този период, той отправи и няколко благодарности и извинения. Благодари на „симпатизантите на ДПС за тяхната всеотдайност и постоянство. Те са нашите герои, защото устояха на тормоза и натиска от Рашковщината.”. Благодари на младежите и женските структури на ДПС, работили активно за всички предизборни кампании, както и на двамата разградски депутати от ДПС, „че винаги бяха до хората и с хората, както в страната така и извън нея, координирайки организацията за подпомагане на пострадали от различни бедствия в областта, страната и изпращането на над 11 тира помощи за земетресението в Турция. Посещения на всички възпоменателни мероприятия в страната, както в Сребреница – Босна и Херцеговина, Македония и Гърция.”.

„Политическата картина в областта остава доминирана от ДПС” – обобщи резултатите от последните избори – местните през октомври 2023 г. – Мехмед Салим. „Поставената предварителна цел за спечелването на 6-те общини още на 1-ви тур е изпълнена, а в Разград е реализирано заместник-кметско назначение от квотата на ДПС, като почти във всички общини е увеличен и броят на общинските съветници.”.

На финала на отчета си областният председател отправи и извинение: „Ако съм съгрешил, засегнал или обидил някого, искам да се извиня и да поискам прошка от всеки от Вас.”.

Официалните гости на форума поздравиха Салим за отчета и депесарите от Лудогорието за добрите изборни резултати.

Най-високопоставеният сред тях – заместник-председателят на ДПС Халил Лятифов – дори го нарече герой за свършеното през този труден мандат. Той увери, че „северният бастион на ДПС” е гордост за политическата сила и винаги и излъчвал достойни кандидати за властта. Лятифов предаде поздрави от почетния председател д-р Ахмед Доган, от председателя на парламентарната група Делян Пеевски и от други бастион на ДПС – Кърджали, където вчера се е провела областна конференция. Лятифов заяви, че почетният председател е поставил задача на всички от ДПС да генерират идеи за намаляване на тежестта на демографската криза, за да може на база на това държавата да се възстанови икономически.

Депутатът Ахмед Ахмедов прогнозира, че Програмата за борба с демографската криза, възложена от Доган, ще е готова към края на годината. Той също отправи извинение към депесарите в залата, каза: „ако през годините съм обидил някого, нека бъда извинен”. Ахмедов апелира също да се отправят благодарности към председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, „който няма друга автобиография освен ДПС”. Ахмедов коментира още, че „трябва да се приема за естествено, че един председател може да се оттегли, да остане в редиците и друг да поеме. Защото за 33 години друго се случваше – един председател се оттегля, прави алтернатива, не успява и така пораснахме. Време е за ново начало.” – каза Ахмедов. Пред делегатите на областната конференция той направи едно от малкото публични изявления на високопоставени представители на ДПС, потвърждаващи участието на партията в т.нар. „сглобка”: „Поехме ангажимент към вас да направим всичко възможно да участваме в мнозинството, което ще излъчи следващото евроатлантическо правителство. С голяма цена успяхме, защото не искаха ДПС тогава, благодарение на ръководството намерихме формулата на конституционното мнозинство. Това стана, участваме в това мнозинство засега. Т. нар. сглобка, думите коалиция, сглобка станаха в България нещо отвратително, но ние знаем, че няма как без диалог, разбиране на отсрещния да се върви напред и нашата политика е не на разделителните линии и противопоставянето, а единствено и само чрез обединение може в България да живее по-добре, да достигнем европейски стандарти.”. Ахмедов не пропусна похвала и за формулата 6+1, постигната на местните избори в Разградско. По думите му това е по-различно от предходни вотове, след които ДПС е имало зам.-кметове в Община Разград, „които отговаряха за кучетата и за уличното осветление”. Според „Ахмедов” сега „ДПС направи така, че в Община Разград ние да може да кажем кой ще е кмет”.

Д-р Нигяр Джафер също отправи поглед назад към годините на развитие на ДПС, като спомена с уважение имената на първите областни председатели на ДПС-Разград, наричайки ги жалони за ДПС – Мехмед Осман, който е починал млад, Четин Юмер, д-р Ибрахим Яхов, който бе в залата.

Ихсан Хаккъ пък припомни „зората на демокрацията, когато Разград беше Разградска република и нас не ни искаха в Разградската република, но сега всеки знае, че когато сме заедно успяваме и ще успяваме, обединихме цялата област.”.

Освен решението на превръщането на джамията „Ибрахим паша” в действащ молитвен храм и номинацията на Пеевски и Чакъров за партийни съпредседатели, конференцията взе още две единодушни решения. Едното отново задача към Централния съвет на ДПС – „Да предприеме необходимите стъпки за възстановяване на турския театър в Разград, като важен културен обект, допринасящ за разнообразието и богатството на културния живот в Разград и региона.”. в подобна посока е другото решение, но към Областния съвет на ДПС – да предприеме стъпки за популяризиране на обредите, обичаите и традициите в областта, което ще спомогне за насърчаване интереса и ще подпомогне сближаването и разбирателството между различните общности, посредством организиране на културни събития, провеждане на образователни програми и работилници, фестивали, празници и други разнородни тематични инициативи.”.

Конференцията започна с изпълнение на две български народни песни от Фатме Мехмедова от Синя вода и ставане на крака под звуците на Химна на Република България и Химна на Европейския съюз. От 336 избрани делегати присъстваха 289, сред тях 92 жени и 197 мъже, 153 с висше образование, 132 – със средно и 4 – с основно.

Още снимки вижте ТУК.

 

 

One Reply to “ДПС поиска петъчни молитви в джамията „Ибрахим паша” и възстановяване на Турския театър”

  1. Преминаваме към 4-дневна работна седмица.
    В петък ще ходим на молитва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *