До 50% лихва искал исперихският лихвар

До 50% лихва е искал лихварят, задържан вчера от разградската полиция. Това става ясно от прессъобщение на Окръжна прокуратура-Разград.

От държавното обвинение съобщават, че с оглед разкриване на незаконна лихварска дейност и пране на пари на 08.12.2020 г. на територията на гр. Исперих и гр. Русе са извършени претърсвания и изземвания от жилища, офис и автомобили по образувано досъдебно производство на Окръжна прокуратура-Разград.

Действията по разследването са извършени от служители на РУ-Исперих и Криминална полиция при ОД на МВР-Разград под ръководството на ОП-Разград. Намерени и иззети са множество банкови документи, удостоверяващи плащания, тефтери, пари в лева и валута, наркотични вещества, автомобилни ключове от МПС, които са били оставени като залог срещу получени суми и др.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства, че са били предоставяни заеми под формата на пари срещу лихви от 10 до 50 % в зависимост от това какво имущество е предлагано като обезпечение. Част от свидетелите са дали показания пред съдия.

Окръжна прокуратура-Разград е привлякла като обвиняем Х.И., на 46 г., наложено му е задържане за срок до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор по делото да внесе искане в Окръжен съд-Разград за вземане на най-тежката мярка за неотклонение “Задържане под стража” спрямо обвиняемия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *