До 5 септември остава бедственото положение в Исперих, Завет и Самуил, в четвъртък отново епизоотична комисия

Със заповед на Областния управител на област Разград Гюнай Хюсмен, съгласувана с Министъра на вътрешните работи Младен Маринов, се удължава срокът на бедственото положение на територията на общините Исперих, Завет и Самуил. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Оттам припомнят, че заповедта за обявяване на бедствено положение в трите общини бе издадена на 31 юли за седемдневен срок след решение на Областния щаб за бедствия и аварии поради обстоятелството, че част от населените места в тези общини попадат в обхвата на 20-километровата зона около свинекомплекса на „Агротайм“ЕООД-Исперих. Решението бе взето с цел ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете и постигане на пълна координация и взаимодействие за предотвратяване възможностите от възникване на огнища на АЧС във връзка с писмо на Министъра на земеделието, храните и горите.

Междувременно в обхвата на 20-километровата зона около свинекомплекса на „Агротайм“ЕООД-Исперих бяха установени положителни проби за Африканска чума по свинете в Държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“ и поради възникналата епидемиологична обстановка Областният управител изпрати до МВР за съгласуване заповед за удължаване на срока на бедственото положение в Исперих, Завет и Самуил до 5 септември.

Припомняме още, че според заповедта от 31 авуст отпада забраната за дърводобив на територията на цялата област, която бе въведена на 23 юли, горските стопанства обаче следва да прилагат всички необходими мерки с цел опазване на биосигурността. Забранява се достъпът на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването. Ангажименти към прилагане на мерките за постигане на целта на бедственото положение имат следните институции: ОДБХ-Разград, ОДМВР-Разград, РДПБЗН-Разград, ДАНС-Разград, ОПУ-Разград, ОД“Земеделие“, кметовете на общините Исперих, Самуил и Завет.

Пълният текст на заповедта от 7 август можете да се види ето тук.

По-рано от пресцентъра на Областна администрация съобщиха, че утре ще се проведе поредното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия по темата за Африканската чума по свинете. То започва в 11,00 ч в зала 712 на Областна администрация. Представители на Областната дирекция по безопасност на храните в Разград ще представят пред членовете на комисията информация за усложнената епизоотична обстановка в страната по отношение на болестта Африканска чума по свинете, както и относно епизоотичната обстановка в Разградска област.

Създаване на необходимата организация за своевременно информиране и координиране на съвместни действия на всички нива за недопускане разпространението на болестта АЧС на територията на Област Разград е също сред точките в дневния ред на заседанието на Постоянната областна епизоотична комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *