До 2 месеца 2 зарядни станции за електромобили в Разград

В напреднала фаза е подготовката на инсталиране на две зарядни станции за електромобили на територията на Община Разград – съобщават от пресцентъра на местната управа.

Инициативата е част от визията на общинското ръководство за подобряване на енергийната ефективност, облагородяване на градската среда, както и за подобряване на екологичните показатели на региона. Идеята е свързана и с устойчивия ръст на развитие на електромобилността в Европа през последните години.  Тази тенденция е валидна и за България, през последните 5 години в страната за регистрирани  1056 електрически автомобила, ръстът през миналата година е 5%, а очакванията са за увеличение.

Местата, на които ще бъдат поставени зарядните станции, са определени след консултации на заместник-кмета Мирослав Грънчаров с експерти в тази сфера. Те ще бъдат инсталирани върху общински терени с осигурена мощност за съоръженията.

Едната станция ще е в централната част на града – на паркинга до Средношколското общежитие, а другата – в близост до главния път Русе – Варна: на паркинга до Археологическия резерват „Абритус“. Втората станция ще е удобна за използване и от преминаващите туристи от съседна Румъния и други държави, в които този екологичен транспорт е развит. Ситуирането на зарядната станция до Абритус ще способства и за популяризиране и културно-историческото наследство на Разград.

Очаква се зарядните станции за електрически автомобили да бъдат инсталирани и открити до 2 месеца.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *