До края на седмицата приключват ваксинациите на членовете на секционни комисии?

Корона

До края на тази седмица ще приключи ваксинацията на изявилите желание за това членове и резерви на СИК в област Разград – съобщават от пресцентъра на Областна администрация. Това се отнася и за членовете и резервите на подвижните секционни комисии за гласуване на граждани, поставени под карантина или в изолация. Целта е да бъде запазено здравето им, докато изпълняват задълженията си.

До момента са се имунизирали  399 човека, ангажирани в изборния процес. Ваксините се отпускат по предварителна заявка.

От информацията не става ясно каква част от членовете на секционни комисии и ангажирани с изборния процес са заявили желание да бъдат ваксинирани. По всичко личи обаче, че процентът не е висок, тъй като само в Община Разград в секционни комисии участват 601 човека, а в най-голямата община са около една трета от общия брой секции. Не става ясно и как членовете на подвижните секции за карантинирани избиратели ще получат двукратна доза ваксина, която се поставя през 21 дни, след като повечето от тях бяха назначени на 19 март.

По-късно от Областна администрация съобщиха, че са получили и разпредели на общините в региона предпазните средства за членовете на СИК за осигуряване на тяхната безопасност по време на вота в условията на пандемия. Такива бяха доставени и за РИК. Предпазните средства са отпуснати съгласно заповед на Министерството на здравеопазването, като е отчетен броят на членовете в избирателните комисии.

За СИК и РИК са осигурени 55 500 бр. хирургически маски, 6 540 бр. маски FFP2, 445 бр. защитни гащеризони и 305 кутии с ръкавици, с по 50 бр. всяка. Доставени са общо 1 365 дезинфектанта – за ръце от 0,5 л, 245 дезинфектанта от 1 л. и 310 дезинфектанта за повърхности от 0,5 л. Общинските администрации ще разпределят тези предпазни средства по секционните комисии.

Предвидени са и резервни количества. Те ще се съхраняват в Областна администрация и ще бъдат използвани при необходимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *