До края на седмицата изплащат по 300 лева за закланите прасета

Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов откри и ръководи заседанието на Постоянната областна епизоотична комисия днес във връзка с превенцията на разпространението на Африканската чума по свинете.Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

През миналата седмица в страната са регистрирани нови 6 огнища на АЧС, като нито едно не е на територията на Разградска област – отчетоха в началото на заседанието представителите на Областната дирекция по безопасност на храните.

Ветеринарите информираха и за темпото, с което върви изплащането на еднократната помощ от 300 лева на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция след извършване на доброволното клане на прасета за угояване за лични нужди. Още вчера е разпоредено изплащането по банков път на стопаните, които са представили банкова сметка. Вчера ветеринарите са посетили лично населени места от община Исперих и едно от община Разград, където 45 стопани са получили общо 13 500 лева. Днес процедурата се провежда в общините Лозница, Самуил и Цар Калоян, където е предвидено да бъдат предоставени 23 700 лева. В сряда ветеринарите ще са в останалите населени места в община Разград, а в четвъртък – в Кубратско. Така до края на работната седмица се очаква всички, подали своевременно заявления и поели ангажимент през следващите 12 месеца да не отглеждат прасета за лични нужди, да получат по 300 лева.

Тъй като и в Областна администрация, и в общините, и в ОДБХ са подавани сигнали от граждани, изпуснали срока за подаване на заявления за подпомагане за дезинфекция, на заседанието бе решено по места да се подготвят списъци с имената и телефоните на пропусналите срока и да се направи запитване до Министерството на земеделието, храните и горите дали има възможност за отпускане на допълнителни средства за тези случаи.

Членовете на Постоянната областна епизоотична комисия обсъдиха и необходимостта от удължаване на срока, за който бе обявено бедствено положение на територията на общините Исперих, Самуил и Завет. Тъй като няма нови случаи на АЧС в региона, членовете на комисията се обединиха около решението, че не е необходимо да се удължава срока за бедственото положение, който изтича на 5 септември. Остават в сила само мерките в районите на двете установени огнища – ДЛС“Воден-Ири Хисар“ и землището на село Каменово.

Следващото заседание на Постоянната областна епизоотична комисия е на 10 септември, вторник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *