Домашен арест с електронна гривна за обвинен в притежание на наркотици

Съд

Варненският апелативен съд постанови домашен арест с електронно наблюдение на обвиняем за притежание на наркотици – съобщават от пресцентъра на институцията.

Втората инстанция уважи частично жалбата на защитата и измени определението на Разградския окръжен съд, с което Лазар Л. от Разград е бил задържан под стража.

28-годишният мъж е обвинен заедно с още двама души за това, че в съучастие държали с цел разпространение на наркотични вещества – 51,2 гр амфетамин и 14 гр марихуана.

В съдебното заседание пред въззивния съд представителят на Апелативната прокуратура каза, че са налице всички законови предпоставки за потвърждаване на задържането на обвиняемия под стража. При по-лека мярка за неотклонение той би могъл да повлияе на свидетели, а с оглед началния етап на разследването предстоят още процесуално-следствени действия.

Адвокатът на Лазар оспори съществуването на доказателства той да е извършил това, за което е привлечен към отговорност, както и опасността от укриване и извършване на престъпление. Обвиняемият не е осъждан, живее на постоянния си адрес и работи, изтъкна защитата.

Съставът на Варненския апелативен съд прецени, че жалбата е частично основателна. По досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства, които да дадат основание на прокуратурата обосновано да подозира Лазар в съпричастност към деянието. По отношение на риска от укриване и извършване на престъпление, Апелативният съд се разграничи от изводите на Окръжния съд в Разград. Според настоящата инстанция, данните за личността на Лазар Л. не са в такава степен негативни, че да налагат задържането му под стража. Домашен арест би постигнал целите на закона. Аргумент за налагането на втората по тежест мярка за неотклонение е обществената опасност на деянието – наркотични вещества в немалък размер, държани от трима души с цел разпространение. „Общественият интерес оправдава постановяването на такава мярка, която да възпре обвиняемия от бъдещо противоправно поведение“, мотивира се Апелативният съд.

Определението, с което Лазар Л., обвиняем за притежание на наркотици, ще бъде поставен под домашен арест, контролиран със средство за електронно наблюдение, не подлежи на обжалване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *