Догодина изтичат 10 пъти повече документи за самоличност, ще издават предсрочно нови лични карти

Полиция

ОДМВР-Разград стартира кампания по предсрочно подновяване на изтичащи лични документи на гражданите – съобщават от пресцентъра на институцията. Заради очаквания огромен наплив пред гишетата на сектор „БДС“ през предстоящата 2020 година, във връзка с изтичане срока на валидност на значителен брой документи за самоличност, се създава организация по предоставяне на различни възможности на гражданите на област Разград за предсрочна подмяна на документите им.

Статистиката сочи, че през 2020 година изтичат 21 138 лични карти, 15 482 паспорта и 8 429 шофьорски книжки. Това е десет пъти повече от изтичащите през 2019 година документи – 1 846 лични карти, 4 776 паспорта и 2081 шофьорски книжки. По тази причина ОДМВР-Разград призовава гражданите да не чакат изтичането на крайния срок на валидност на документите си, а да изтеглят по-рано подмяната им. Така ще си спестят време и напрежение, избягвайки опашките пред Паспортна служба.

Предстои разпращането на писма до институции, предприятия, фирми и организации в област Разград, които искат да се възползват от възможността организирано да бъдат обслужени в кратки срокове. За целта в група „БДС“ ще бъде обособено специално гише, на което по предварително изготвен и съгласуван график ще се подменят документи на желаещите. Ако не е възможно хората да се явят в сектор „БДС“, обслужването на конкретна организация или фирма може да се извърши на място с мобилна биометрична станция при желание от тяхна страна. 

ОДМВР-Разград призовава гражданите, които притежават валиден електронен подпис, да се възползват от възможността да подават онлайн заявления за подмяна на документи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *