Добрин Добрев: Листата на БСП е добре балансирана, чест е за мен да я водя!

Като добре балансирана, съчетаваща опита на зрялото поколение с енергията на младостта, характеризира листата на Коалиция „БСП за България” нейният водач Добрин Добрев в интервю за Разград25/7.  

Той е на 33 години, от две години е председател на общинската структура на БСП. Юрист по образование, с опит в изпълнителната местна власт – работил е в администрацията на Община Разград, а в момента в Община Попово. Ето неговите отговори на нашите въпроси:

– Г-н Добрев, в листата за общински съветници на коалиция „БСП за България” има опитни в местната власт експерти, а за Вас това ще е първи мандат като съветник. Притеснява ли Ви, тежи ли отговорността да водите такава листа, или Ви мобилизира за по-добро представяне на изборите и след това?

– За мен е чест да водя тази листа! Огромният административен и управленски опит на моите колеги респектира. Техният обществен авторитет сред местната ни общност е безспорен. Една народна мъдрост гласи: „Кажи ми кои са твоите приятели, за да кажа какъв си ти”. Освен съмишленици, с членовете на нашата листа сме и приятели. И аз съм горд, че подобни хора са сред моите приятели. Да, отговорност е да водиш подобни личности. Защото те са ми гласували огромното доверие, като млад лидер. Това е допълнителен стимул да дам всичко от себе си, за да им бъда равностоен партньор.

Представете колегите си от листата, с какви професии и обществена  ангажираност са те, има ли представители на гражданската квота? Представете и кандидатите за кметове. Каква част от тях са познати на хората и колко са новите?

– Нашата листа е добре балансирана, съчетаваща опита на зрялото поколение с енергията на младостта. Нейните членове не се борят за постове и облаги, защото са високо образовани и имат успешна лична реализация. Това са хора с гражданска позиция, уважавани в своите професионални среди. Сред тях има юристи, инженери, икономисти, учители, лекари и др. Не всички са членове на БСП. Представителите на гражданската квота в листата са 9 човека. Сред тях има хора, които се занимават със семеен бизнес, както и служители в големите ни фармацевтични и високотехнологични предприятия, и други. Сериозната гражданска квота разтваря ветрилото към безпартийните и хората с други политически убеждения. Повече от половината листа са представители на младото поколение. БСП, като политическа сила, смята, че е дошло време за смяна на поколенията, ангажирани с местната власт и местното самоуправление. Но това трябва да става внимателно, за да не се прахоса на вятъра огромния житейски, административен и управленски опит на зрялото поколение. Ние също трябва да научим добре уроците си как се управлява една община. Затова разчитаме на нашите по-възрастни колеги. Кандидатите ни за кметове на села също са представители на зрялото и на  младото поколение. Момчил Мизурски от с. Благоево, например е доайенът на селските кметове, Христо Карастоянов беше предишен кмет на с. Топчии. Представители на младото поколение са Даниела Тодорова – с. Осенец и  Никола Балевски – с. Дряновец. Изключително добри кандидатури на хора с богат житейски опит са нашите представители в Гецово, Дянково, Раковски и Ясеновец – Росица Славова, Али Абдурахим, Мехмед Реджеб и Хасан Ахмедов. Уверявам ви, че тези наши кандидати ще бъдат добри стопани на своите села.

Вие лично кога и защо решихте да влезете в политиката и защо БСП е Вашата партия?

В политиката влязох съзнателно. От една страна левите убеждения са традиция в моето семейство. От друга: самият аз бях свидетел, как представителите на тази партия направиха и невъзможното, за да опазят Разград от разрухата през т.н. преход. Съзнавах, че не мога да променя държавата, но мога да работя за моя град. Винаги са ме вбесявали две неща: Първо: самочувствието на някои политици и управници, че историята започва от тях. Не можеш да зачеркнеш с лека ръка направеното от поколенията преди нас. Не е възможно да продължиш напред, ако не стъпиш на техния опит. И второ: вечното мърморене, че всичките са маскари; че нищо не зависи от мен и т.н. Защо смяташ, че нищо не зависи от теб? Пробвай да бъдеш активен, пък може да се окаже, че си в състояние да промениш нещо. На първо време излез и гласувай. След това продължи да искаш настоятелно от тези хора да работят за теб и да се интересуват, както от твоите проблеми, така и от проблемите на твоя град и село. Лично аз избрах за себе си активната позиция. Затова влязох в политиката. Не се страхувам от работа. Готов съм да приема всяка гледна точка, ако тя е разумна, законосъобразна и ще допринесе за решаването на проблемите. Не се страхувам и от критика, особено когато  е градивна. Но винаги ще се противопоставям на интригантството и всеки опит да поставиш личния си интерес пред интересите на Разград и местната общност.

– Имате ли конкретни идеи за първите сесии на местния парламент?  В момента вълнуваща тема за разградчани е Данък МПС и възможността той да бъде върнат в стария си размер от съда и да се връщат надвзети налози, каква ще е позицията на БСП при решаването на този казус?

– Имаме конкретни предложения за първите сесии. И  не само по Наредбата за местни данъци и такси – по нея, заедно с новия кмет, трябва да намерим изход, за да не бъдат ощетени нашите съграждани. Не търпи отлагане проблемът с регионалното депо за отпадъци, което е препълнено. До месец-два можем да се окажем пред екологична катастрофа. До сега трябваше да се извърши проектирането и строителството на нова клетка, но досегашната управа не си мръдна пръста. Трябва да се прегледат и сроковете за реализация на проекта за Централна градска част в частта си за ревизия на качеството на извършените работи. Не бива да се допускат пропуснати ползи за общината. Освен това трябва да се изработи и утвърди от местния парламент цялостна стратегия за  реконструкция на градските и извънградски зони за отдих. Работата по нея трябва да започне незабавно. Мога да изброя още няколко остри проблема, като състоянието на общинските звена и предприятия; чистотата и осветлението на града и селата, скитащите кучета и т.н.

Като цяло как оценявате наследството на местната управа от завършващия мандат?

– Досегашната власт, за съжаление, ни завеща незавидно наследство. Ако трябва да го охарактеризирам с две думи: Безвремие и упадък! Четири години проспано и прахосано време, през което можеха да се случат маса добри неща за Разград и общината. Това е резултатът, когато общината попадне в ръцете на случайни хора без административен и управленски капацитет. Ние предупреждавахме за това преди 4 години. Имам чувството, че от Освобождението му до наши дни, нашият град не е имал подобно слабо ръководство. Жалко! Разград не заслужаваше подобна съдба.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *