Добра земеделска година очаква Стефан Пенев, освен Ден на пшеницата ще представя и опитно поле с над 80 сорта царевица

Добра земеделска реколта очакват стопаните в Лудогорието – коментари на организирания от неговата фирма ЕТ”Стефан Георгиев – НИМ” един от най-опитните и авторитетни земеделски производители в региона Стефан Пенев. Според него ще има места, където пшеницата ще даде реколта по 900 кг. на декар. Единственият стресов фактор за есенниците през тази година в климатично отношение са били няколко дни през зимата с много ниски температури, което е довело до измръзвания на посевите. Фючърсните сделки на цени от 400-420 лв./тон пък показват, че и финансовите приходи ще са добри. Преди година пазарът е стартирал от 320-330 лв./тон и стигнал до 400 лв./тон. И разходите обаче се увеличават, според Пенев с двайсетина процента.

Според наблюденията на Стефан Пенев, който сподели, че организира Ден на пшеницата за 29-та поредна година, сортовете с всяка година се увеличават, особено чуждестранните. Докато в началото западните селекции били от 1-2 сорта от фирма, сега са по 7-8. Голямото разнообразие води и до по-качествени посеви, с добър потенциал за високи добиви.

На опитното поле край лознишкото село Крояч Стефан Пенев с партньорите си: Saatbau, KWS, Caussade, Bayer Leader LG и ОСЗ”Дунав”ЕООД – проф. Иван Панйотов – представи как се развиват 52 сорта пшеница, 10 ечемик и 4 тритикале.

Пенев обяви, че тази година смята да организира и Ден на царевицата, тъй като счита, че тази култура е все по-важна за земеделието, пазара го налага. Опитното поле с 82 сорта царевица е близо до това с есенници.

Той смята да предложи на колегите от агробизнеса в региона да създадат общ аграрен календар – да организират дни на различни земеделски култури, да се съберат да обсъждат проблемите за отглеждане на различните посеви.

 

 2,298 total views,  16 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *