Добра земеделска година очаква Стефан Пенев, освен Ден на пшеницата ще представя и опитно поле с над 80 сорта царевица

Добра земеделска реколта очакват стопаните в Лудогорието – коментира на организирания от неговата фирма ЕТ”Стефан Георгиев – НИМ” един от най-опитните и авторитетни земеделски производители в региона Стефан Пенев. Според него ще има места, където пшеницата ще даде реколта по 900 кг. на декар. Единственият стресов фактор за есенниците през тази година в климатично отношение са били няколко дни през зимата с много ниски температури, което е довело до измръзвания на посевите. Фючърсните сделки на цени от 400-420 лв./тон пък показват, че и финансовите приходи ще са добри. Преди година пазарът е стартирал от 320-330 лв./тон и стигнал до 400 лв./тон. И разходите обаче се увеличават, според Пенев с двайсетина процента.

Според наблюденията на Стефан Пенев, който сподели, че организира Ден на пшеницата за 29-та поредна година, сортовете с всяка година се увеличават, особено чуждестранните. Докато в началото западните селекции били от 1-2 сорта от фирма, сега са по 7-8. Голямото разнообразие води и до по-качествени посеви, с добър потенциал за високи добиви.

На опитното поле край лознишкото село Крояч Стефан Пенев с партньорите си: Saatbau, KWS, Caussade, Bayer Leader LG и ОСЗ”Дунав”ЕООД – проф. Иван Панйотов – представи как се развиват 52 сорта пшеница, 10 ечемик и 4 тритикале.

Пенев обяви, че тази година смята да организира и Ден на царевицата, тъй като счита, че тази култура е все по-важна за земеделието, пазара го налага. Опитното поле с 82 сорта царевица е близо до това с есенници.

Той смята да предложи на колегите от агробизнеса в региона да създадат общ аграрен календар – да организират дни на различни земеделски култури, да се съберат да обсъждат проблемите за отглеждане на различните посеви.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *