Джамиите в 87 населени места в Разградско отварят в 6,23 ч. утре за празничната байрамска молитва

Мехмед Аля

Празничната байрамска молитва в Разградско започва в 6,23 ч. утре, 24 май, в джамиите в 87 населени места в Разградска област. Това съобщи районният мюфтия Мехмед Аля. Той обяви и специфичните тази година изисквания и правила, при които премина целият месец Рамазан и при които ще се отбележи и празника.

Възползвахме се максимално от съвременните технологии – похвали се районният мюфтия. Докато по време на извънредното положение храмовете са били затворени за колективни молитви, традиционното четене на целия Коран – мукабеле – е станало в YouTube и Фейсбук, като онлайн всеки ден между 10,30 и 11,30 ч. са ги гледали по 25-27 човека, а след това е имало преглеждания от между 600 и 800 човека. Към вечерните молитви преди ифтар е имало същия интерес. Бяхме достъпни за хората и това ни радва – коментира Мехмед Аля.

Поради обстановката и дарителските кампании и благотворителните вечери ифтар не са се случили по същия начин както предишни години. Ифтарите били заменени от предоставяне на хранителни пакети. Средствата, събрани от дарители достигнали почти 15 000 лева и с тях са закупени 17 вида хранителни продукти, стойността на всеки хранителен пакет е била 25,85 лева, получили са ги общо 570 нуждаещи се семейства.

Активни са били хората и в другата традиционна кампания за подпомагане на фонд „Ислямско образование”, по която се предоставят средства на студенти от различни специалности.

Дарение, но за джамиите, са дезинфектантите, които ще посрещнат утре мюсюлманите на входовете на храмовете. Предоставил ги е управителят на „Биоконтрол корпорация” д-р Методи Ботровлиев.

В джамиите задължително ще се влиза с маски, вътре ще се спазва социална дистанция от 1,5 метра, когато се запълни капацитета, за разградската джамия „Ахмед бей” по тези правила той е 35 човека, останалите ще се молят в двора на храма. Само в Ясеновец поради карантината там, молитвата ще е изцяло в двора на джамията. Не се препоръчва използването на чешмите в храмовете, забранено е посещението на хронично болни, препоръчително е да не се целуват ръце и да не се прегръщат хората.

Молитвата ще е значително по-кратка от обичайното – уточни още Мехмед Аля.

Той отправи призив към мюсюлманите от Лудогорието да се радват и оценяват даденото от Всевишния, да обръщат внимание на това от какво имат нужда съседите и  приятелите им, да са по-състрадателни към хората, да обичат създаденото заради Създателя,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *