Деца и съдии отбелязаха Деня на Конституцията с хепънинг

С хепънинг на площада пред Общинския културен център бе отбелязан днес Денят на Българската Конституция и празник на юриста и съдебния служител. Събитието бе организирано от Окръжен съд-Разград и Районен съд-Разград, на него получиха наградите си победителите в два конкурса, обявени от съдебните институции – за детска рисунка и ученическо есе. Призовете връчваха: председателят на Окръжен съд Лазар Мичев, председателят на Районен съд-Разград Нели Генчева, началникът на РУО-Разград Ангел Петков, съдии от двете съдилища.

За най-добрите в двата конкурса имаше награди, а всички участници получиха грамоти и екземпляр от Конституцията на Република България.

Конкурсът за есе бе на тема „Моите граници“. В конкурса участваха 13 есета, които бяха оценени от жури в състав: съдия Рая Йончева от Окръжен съд Разград, административния ръководител-председател на Районен съд Разград Нели Генчева, журналистът Радка Минчева и служителят връзки с обществеността в Окръжен съд Разград Илияна Банчева. Първа награда получи бе десетокласничката Хюлия Илхан Шакир от клуб „Микрофон“ към Център за подкрепа на личностното развитие – Център за ученическо, техническо и научно творчество Разград. На второ място и Денис Гюнер Халил – Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ град Разград, 9 клас; а на трето – Тереза Стоянова Стоянова – Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ град Разград, 10 клас.

Тримата призьори представиха пред участниците в хепънинга своите творби.

Произведенията на малките художници пък са подредени в коридорите на Съдебната палата и след края на церемонията по награждаването част от децата имаха възможност да си ги видят там. Картините ще бъдат част от интериора в съда до края на месец април.

В конкурса за рисунки на тема „Моята представа за съда“ участваха 50 художници от 1 до 7 клас от градовете Разград, Русе, Кубрат, Завет, Попово и с. Самуил. Сюжетните линии на техните творби са разнообразни – изобразени са основните действащи лица в съдебния процес – съдии, адвокати, прокурори, съдебни заседатели и подсъдими; Темида и везните като символ на Съда; извечната борба между доброто и злото; как протича едно съдебно заседание; показана е и фигурата на съдията – като закрилник.

Жури в състав: художниците Красимир Харалампиев, Таня Стоянова, Румяна Иванова и съдия Николай Борисов от Районен съд-Разград определи призьорите в двете възрастови категории.

Първа възрастова група 1-4 клас

1 място: Петя Добромирова Димитрова – ОУ „Иван Вазов“ град Русе, 4 клас

2 място: Берин Басри Неждет – ОУ „Васил Левски“ град Разград, 3 клас

3 място: Денис Исмаил Исмаил – ОУ „Васил Левски“ град Разград, 2 клас

Втора възрастова група 5-7 клас

1 място: Тея Теодор Даскалова – ОУ „Н.Й.Вапцаров“ град Разград, 7 клас

2 място: Сейнур Рахимова Меджитова – ОУ „Н.Й.Вапцаров“ град Разград, 5 клас

3 място: Ясмин Бюлентова Джелялова – ОУ „Н.Й.Вапцаров“ град Разград, 6 клас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *