Детска работилница за боядисване на великденски яйца отвори в Етнографския музей

Над 400 деца ще посетят до края на седмицата организираната от Регионалния исторически музей работилница за боядисване на великденски яйца.

По предварително утвърден график музейният специалист Христо Христов и екскурзоводът Полина Неделчева ще посрещат момичета и момчета от 1 до 4 клас от всички основни училища в Разград.

„Идеята е да разкажем и представим пред децата народните обичаи преди и на самия Великден, да им покажем и заедно да боядисаме яйцата с характерни за капанците и разградския край техники“, разказва Христо Христов.

Малчуганите си отнасят със себе си боядисаното от тях яйце и свитък с благопожелание, като преди това са разгледали и етнографската сбирка в къщата.

Творческата работилница е отворена с подкрепата на фирмите „Биовет“ и „Пилко“, популярна с търговската си марка „Лудогорско пиле“, и с любезното съдействие на Дияна Славова.

Това е поредната инициатива на Регионалния исторически музей, насочена към децата Музейните специалисти са част от творческите работилници не само в музея, но и в детските градини в Разград за изработване на предмети и сувенири по различни поводи – Баба Марта, пролетните и летните празници, Коледа и Нова година.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *