Детелинки от Общинския съвет за наркотични вещества по повод Световния ден на психичното здраве

За поредна година Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център към него – гр.Разград отбелязаха Световния ден на психичното здраве – 10 октомври. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Под мотото „Психично-здравна грижа за всички, нека я превърнем в реалност!“ екипът организира превантивна кампания – онлайн презентация, листовки, плакати, които бяха раздадени в общинските училища, за да могат учениците да се запознаят с ресурсите за самопомощ и физическата активност, за създаване на положителни социални контакти, за здравословно хранене. Магнитчета под формата на детелина с мотото на Световния ден „Грижи се за собственото си психично здраве и оказвай подкрепа на другите!“бяха раздадени на педагогическите специалисти в училищата, на всички служители в Община Разград и в Регионална здравна инспекция и на служителите в Община Разград.

Във връзка с този ден на 6 октомври ОбСНВ проведе среща с педагогически съветници и психолози от разградските училища, като им беше разяснена целта, поради която се отбелязва Световния ден на психичното здраве.

Психичните заболявания съставляват 16% от заболяванията и нараняванията в световен мащаб при хора на възраст 10-19 години. Половината от всички психични заболявания започват до 14-годишна възраст, но повечето случаи не се диагностицират и не се лекуват. Депресията е една от водещите причини за болести и увреждания сред юношите в световен мащаб.

Подрастващите с нарушено психическо и физическо здраве на по-късен етап от своето развитие имат ограничени възможности за водене на пълноценен живот.

Затова Световният ден на психичното здраве напомня на всеки, че трябва  да намери неговия начин за поддържане на собственото си психично здраве и благополучие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *