Десните си обещаха да променят 3 неща: контрол, правила за всички и намаляване на административната тежест за бизнеса

От Завет до Брюксел и от зеленчукопроизводството до леви или десни са Зелените бе обхватът на темите, които разградските десни обсъдиха на дебата „След оставката: Как да изградим свободна и справедлива България!” тази вечер. Техен гост бе съпредседателят на Зелено Движение и член на председателския съвет на Демократична България Владислав Панев.

Той откри дискусията с убедеността, че Демократична България ще има добро представителство в следващия парламент и съответно възможности да прокарва идеите си в управлението на държавата. А те са свързани с най-общо с промяна на отношенията между бизнеса и управляващите. Не трябва целта да е усвояване на евросредства и разпределение на комисионни, а рационалното разпределение на тези средства така, че то да се отразява положително на развитието на държавата – коментира той.

Със съмишлениците си от Разград Панев сподели, че позициите на Демократична България постепенно се подобряват – от 100 човека срещу назначаването на Гешев до социологическите прогнози към днешна дата за 30 депутати в следващ парламент. Панев смята, че акциите, които десните организират от типа „Росенец” и палата на Гайтански, спомагат за повишаване рейтинга на десните.

Разградските десни имаха въпроси от типа дали няма новото формирование да се прихване болестта на вождизма, както бе с Реформаторския блок, ще има ли децентрализация, при която формираните в определена община средства да останат в съответната община, с кого биха се коалирали десните в парламента, ще се разширява ли коалицията. Отговорите бяха успокояващи за тях по отношение на стабилността на дясната коалиция.

Идеологическа тема също бе поставена на масата, тъй като се оказа, че разградските десни били упреквани от бивши съмишленици, че се коалират със Зелено движение, а зелените в цяла Европа са леви. Панев опроверга тази теза, като даде конкретен пример с Австрия, където зелените също са в коалиция с десните и са управляващи. Той допълни, че в България противопоставянето леви/десни е твърде относително, тъй като БСП въведе плоския данък, а ГЕРБ се придържа към лява политика. Панев формулира политическото позициониране на Демократична България като център/дясно.

Разградските десни приветстваха визитите на лидерите по места, исперихските и заветските десни обаче поискаха по-конкретни идеи и съвети за работа с хората.

Панев бе затруднен с отговора, та го формулираха разградските активисти на „Демократична България”. Според тях 3 са най-важните неща, които трябва да се случат след управлението на ГЕРБ – да се въведе контрол, да има правила, които да се отнасят за всички и да се намали административната тежест върху бизнеса.

В хода на дебата Панев нарече Разград най-десния град в България, тъй като процентно гласовете за десните тук са най-много и поиска ноу-хауто. Чак на финала на дискусията общинският съветник Пейчо Георгиев сподели тайната на разградския модел за изгонване на ГЕРБ от властта – обединение между десни и леви.

One Reply to “Десните си обещаха да променят 3 неща: контрол, правила за всички и намаляване на административната тежест за бизнеса”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *