Десислава Атанасова се похвали, че ГЕРБ е №1 в град Разград, а Гюнай Хюсмен, че самият той е трета сила в областта

Макар да не изпълниха целта си от два мандата в Разград, от ГЕРБ изглеждат до голяма степен видимо доволни от резултата от вота в региона. Те са първата, и вероятно единствена политическа сила в Разградска област, която даде пресконференция след вота, за да обяви обобщение на своите резултати и да благодари на избирателите.

В пресконференцията участваха всички кандидат-депутати на ГЕРБ и областният координатор Валентин Василев.

С благодарност към избирателите, от които са получили подкрепа, се обърна депутатът втори мандат от Разградски регион Десислава Атанасова. Тя благодари и на съмишлениците си за активната работа в кампанията, като изрично обърна внимание на заслугата за резултата на втория в листата областния управител Гюнай Хюсмен. По думите й преференциите, които той получи, са показателни за оценката, която хората дават, както за неговата дейност като личност, така и за добрата координация между него, народния представител от региона и правителството.

Атанасова поздрави за неуморната работа и областния координатор, както и секретаря на областната структура Владимир Димитров.

Атанасова обяви, че в областния град ГЕРБ е първа политическа сила, тъй като ДПС са победители на областно ниво обаче тя в духа на феърплея ги поздрави, като не пропусна да отбележи, че на национално ниво никой не е поздравил победителите от ГЕРБ.

Десислава Атанасова представи и резултатите на ГЕРБ по общини, като призна, че на областно ниво има отстъпление от 4500 гласа, по-малка е подкрепата и във всяка от общините. В община Разград през 2017 г. за ГЕРБ са гласували 6000 човека, сега – 4776; в Кубрат са били 1579, сега са 1351; Исперих – съответно 4986 и 3255; Завет – 661 и 619; Самуил – 490 и 388; Лозница – 1075 и 971. Предстои анализ на причините за по-слабите резултати – допълни Атанасова.

Тя коментира още, че срещу ГЕРБ в Разградско и най-вече срещу Гюнай Хюсмен е водена много сериозна негативна кампания. Особено в началото на кампанията, когато в изявление на Мустафа Карадайъ бе намесено и името на Атанасова, както и в края на кампанията, когато бяха разпространявани плакати на турски език срещу Хюсмен. Негативна кампания срещу ГЕРБ водили отдясно, политическа сила от същото европейско семейство като партията на Борисов – заяви Атанасова.

Всички са срещу нас – обобщи тя.

Краткият й коментар за втората политическа сила Има такъв народ бе, че няма данни техният водач на листа да е посещавал региона по време на кампанията.

Въпреки помията, която се изля срещу мен, персонално събрах 10% от всички гласували на 4 април – 5359 гласа и на практика, ако бях отделен субект, щях да съм трета политическа сила в Лудогорието, преди БСП и Има такъв народ – заяви областният управител Гюнай Хюсмен. Резултатът му е с 39 гласа повече, отколкото през 2017 г. Според Хюсмен сред основните фактори за по-слабия партиен резултат е загубата на местните избори в Разград и Исперих, където преди това управляваха ГЕРБ и подкрепян от ГЕРБ  кмет. „Условията са бамбашка сега“ – коментира Хюсмен ситуацията с възможността за създаване на правителство. „Каквото и да стане обаче, нашият електорат в Разградско е по-надъхан, отчетохме си грешките, знаем къде да натиснем и покажем някои неща. Аз по-скоро се надявам да има предсрочни избори, за да покажем още повече от себе си, ще докажем, че ГЕРБ е работеща партия и има потенциал и няма кой да управлява освен ГЕРБ.“ – допълни Гюнай Хюсмен. Той обяви още, че непосредствено след вота са започнали гонки срещу хора, които са били членове на секционни комисии от квотата на ГЕРБ. Имал такива сигнали за различни структури, даде пример за натиск от страна на кмета на Исперих конкретно за местната болница. „Демокрацията е право на избор, право на воля, не може по този начин толкова години от страна на ДПС да продължава контролираният вот. Това не може да продължава по този начин със същото темпо. Да внимават, да не прибързват, защото не се знае какво ще стане следващите месеци.“ – завърши Гюнай Хюсмен.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *