Десети пациент с COVID-19 от Разградско в Русе, дали разградското инфекциозно не се напълни?

Коронавирус

Жена на 72-годишна възраст от село Вазово, община Исперих, е десетият пациент с коронавирусна инфекция от Разградска област, който се лекува в русенско лечебно заведение. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Русе.

Жената е хоспитализирана в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“, като понастоящем тя се намира в тежко здравословно състояние, но не е интубирана. Има и придружаващо заболяване – артериална хипертония. От края на миналата седмица жената се оплаква от обща отпадналост, кашлица и задух. За първи път е прегледана в болницата в Исперих, като до там е стигнала с такси. Там й е направена рентгенография и са установени данни за пневмония. Личният й лекар я насочва към спешното отделение на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в гр. Разград, където й назначават лечение, но пациентката не се подобрява. На 16-ти юни жената отново търси лекарска помощ в Разградската болница, направени са й бързи тестове за антитела за COVID-19 и резултатите от тях са отрицателни. Още същия ден жената е транспортирана от екип на ЦСМП-Разград до УМБАЛ „Канев“, като тя е била в увредено общо състояние, което ще рече, че тя е имала гадене, повръщане и висока температура. Тук й е взета проба за PCR-изследване, а резултатът се оказва положителен. По данни на жената контактна в дома й е само дъщеря й. Предстои изясняване на кръга от контактните лица и наличието на епидемична връзка. Жената не съобщава да е била в чужбина, както и да е контактувала с други хора с подобни симптоми.

Не става ясно дали в разградската болница всички легла в инфекциозно отделение са заети или има някаква друга причина жената да бъде откарана с разградска линейка в русенска болница. Може би този въпрос е обсъждан на вчерашното тайно заседание на Областния кризисен щаб по темата с координацията между институциите, а може и да е взето трайно решение, тъй като случаят не е от вчера.

Ако се съди по датата на приемане на жената в болница, тя е липсващият в разградската справка пациент от вчерашната справка на Националния щаб. Тъй като и днес обаче от НОЩ обявиха още един новозаболял в Разградско за денонощието, а от Областна администрация-Разград часове след русенските си колеги оповестиха само този случай, но доста по-семпло, пропускайки прегледите в Исперих и Разград и с не особено логичното уточнение, че от Русе са ги уведомили за този пациент днес, пак има липса.

Така според разградската Областна администрация от началото на пандиемията в Разградско са диагностицирани с  COVID-19 46 човека, а според Единия информационен портал за заболяването https://coronavirus.bg/bg/ са 47.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *