Две постоянни комисии към Общинския съвет и държавни институции ще заседават на 8 септември по докладната с искане за обявяване на бедствено положение

Две постоянни комисии към Общинския съвет и няколко държавни институции ще заседават на 8 септември по докладната с искане за обявяване на бедствено положение във връзка с потенциалните замърсявания на въздуха и водата. Това обяви днес на пресконференция председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Той припомни, че докладната бе внесена по извънредния способ на сесията на местния парламент във вторник, но поради необходимостта да се вземат предвид всички факти и да се съберат допълнителна информация и становища Общинският съвет отложи докладната за следваща сесия. Г-н Ненчев съобщи, че в изпълнение на това решение е насрочил за 15,00 ч. на 8 септември, петък, в заседателната зала на Общинския съвет съвместно заседание на две постоянни комисии – по околна среда, селско, горско, водно и ловно стопанство и по законност, превенция на корупцията, контрол на решенията, предложения на гражданите и връзка с неправителствени организации.

Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев коментира, че Законът за защита при бедствия предвижда строга организация на дейностите и строго определя ангажиментите на определени държавни органи и в тази връзка и за да може общинските съветници да получат необходимата информация, е отправил покана към редица държавни органи, които имат отношения, свързани с режима на бедствията по Закона за защита от бедствията. Сред тях са: МВР, ДАНС, Областният управител, ресорният зам.-кмет, директорът на РИОСВ-Русе, директорът на Басейнова дирекция  Дунавски район, ОДМВР-Разград, ДАНС-Разград, РД“Пожарна безопасност и защита на населението“, РЗИ, директорът на МБАЛ“Св. Иван Рилски“, Центърът за спешна медицинска помощ, „Водоснабдяване-Дунав“, БЧК. Всички тези организации и институции са включени в системата от органи, имащи отношение към дейностите по Закона за защита при бедствия – каза председателят на Общинския съвет.

Г-н Ненчев обясни, че на това заседание съветниците очакват тези институции да представят своето становище налице ли са фактически правни основания за обявяване на бедствено положение, както и да получат възможно най-пълна  информация от компетентни заключения за това дали в случая са приложими разпоредбите от Закона за защита от бедствия или следва да се прилагат други законови механизми за разрешаването на този важен и остър обществен проблем.

След провеждането на заседанието на постоянните комисии и оформянето на становища от тяхна страна председателят на местния парламент ще внесе отново този въпрос за разглеждане в заседанието на Общинския съвет, което вероятно ще бъде насрочено за 18 септември. На тази сесия  ще се разгледа и проектът за бюджет за 2023 г.

Г-н Ненчев уточни, че с тази докладна ще се обсъжда възможността за обявяване на бедствено положение. По  същество проблемът с премахването на тези миризми ще бъде на вниманието и през следващите месеци не само на администрацията и Общинския съвет, но и в постоянно взаимодействие с компетентните органи, които имат най-пряко отношение по този въпрос, две са министерствата, които имат най-много ангажименти и очакваме резултатите от техните проверки  на 25 август – МОСВ и МРРБ – обяви още г-н Ненчев.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *