Две културни събития следващата седмица в Разград: Бели нощи и Среща на моста

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев представи на пресконференция пред местните медии днес две събития от Културния календар на Разград за месец юни – съобщават от пресцентъра на Община Разград.

От 1 юни навлязохме в активния период на лятната фестивална програма – припомни г-н Бояджиев. За съжаление, поради специалните мерки във връзка епидемиологичната обстановка, Детският фестивал за 1 юни не можа да се реализира в предвидените мащаби – т.е. на територията на целия град. Живот и здраве, догодина ще го направим така, както трябва, и той ще заеме своето място във фестивалната програма на Разград – увери г-н Бояджиев.

Във връзка с поетапното облекчаване на противоепидемичните мерки в национален мащаб обаче следващите събития, предварително включени в Културния календар на Община Разград, ще се случат при спазване на необходимите изисквания.

Следващата седмица предстоят 2 такива значими за града ни събития.

Първото е Белите нощи на Разград – Фестивал на материалното и нематериално културно наследство на нашия край. Негови организатори са Община Разград и Регионален исторически музей. По традиция той се провежда в две последователни вечери – в нощта срещу Еньовден и на самия Еньовден – 23 и 24 юни. С езика на различните видове изкуства всеки един от музеите оживява от човешкото присъствие и артистичните изпълнения на разградските културни институти. Те са и символични домакини в тези 2 нощи. Тази година към тях се присъединяват и различните танцови школи и състави, като „Хорце“, „Пулс“, „Сладури“ и др. Първата нощ е посветена на градските къщи музеи. Ще започне от Художествената галерия в 18 ч. В къща музей „Станка и Никола Икономови“ ще се проведе Среща с автограф с поетесата Ивелина Радионова. В къща музей „Анание Явашов“ ще бъде открита изложба, посветена на 165-тата годишнина на основателя на музейното дело в Разград.  Вечерта ще приключи в Етнографския музей. Поради аварийното състояние на сградата, за съжаление тази година няма да се включи къща-музей „Димитър Ненов“. Там предстои сериозна инженерно-техническа експертиза, която да включи и допълнителни проучвания, за да се установи имат ли отношение към състоянието й подпочвените води, които се вливат в Лома. За резултатите от нея и за предприетите мерки за съхраняването на сградата жителите на Разград ще бъдат информирани.

Втората от Белите нощи е посветена на античното минало на нашия град и на АР „Абритус“. Тя ще започне от 18,00 ч. с безвъзмездно представяне на туристическите маршрути в Резервата. Сборният пункт за сформиране на групите ще бъде пред Интерактивния музей, а гидове ще бъдат самите музейни работници. След това жителите и гостите на Разград ще могат да разгледат и гостуващото Преславско златно съкровище, предоставено за фестивала от РИМ – Шумен. Вечерта ще приключи на сцена „Театрон“. Тази година за първи път стените на Абритус ще оживеят с езика на още едно, непоказвано там изкуство – киното. Кино „Арабела“, което също един от символичните домакини на Абритус, ще представи филма за великия Леонардо да Винчи „Аз, Леонардо“. Това е неговата премиера в Разград. Ако вали, ще бъде осигурен и специален навес над зрителските места.

Подробната програма е част от афиша на фестивала. Той е дело на нашия съгражданин, потомък на стар разградски род и правнук на опълченец Живко Жечев.

Следващата седмица предстои още едно знаково събитие. „Среща на моста“ е събитие, посветено на първия железобетонен мост на Разград, известен като Панчоолу мост. На 27 май 1930 г. строежът му е окончателно приет с държавен протокол. Поради епидемиологичната обстановка честването на 90-годишнината не се случи на самата дата,  а ще стане следващата седмица на 26 юни от 19,30 ч. Години наред за всички разградчани Панчоолу моста е бил особено място, свързващо два от най-старите градски квартали. Тук по традиция са си определяли срещите няколко поколения разградчани. Мостът е бил свидетел на много младежки емоции и любовни трепети. През последните години бе припознат и от тийнейджърите, които поставят на него катинари като специален знак на влюбените двойки.  На 26 вечерта Кметът Денчо Бояджиев кани разградчани, най-вече влюбените двойки от всички възрасти, на среща на Панчоолу моста, за да отбележим заедно неговия достолепен 90-ти рожден ден. Ще си припомним интересни факти от продължилата 10 години сага около неговото строителство и ще се потопим за кратко в пресъздадената емоция и атмосфера на 30-те години от миналия век. И тай като все още това е времето на Еньовден, носете със себе си здравец, еньовче или други билки – призова още г-н Бояджиев. За да се спази традицията, те ще бъдат хвърлени в реката, за да отмият нейните води всички болести, нещастия и неблагополучия от нашия град.
И двете събития – Белите нощи и Среща на моста – ще са съобразени с противоепидемичните мерки. На входа на всеки от музеите ще има дезинфектант, призовават се посетителите да спазват социална дистанция.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *