Дванадесетокласаник от Варна и ученици от Плевен печелят Големите награди на Община Разград от конкурса за млади журналисти „Григор Попов“, награждаването е в петък

Дванадесетокласаник от Варна и ученици от Плевен са носителите на двете Големи награди на Община Разград от 12-тото издание на националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Конкурсът на тема „Светът под лупа“ се организира от Община Разград и ЦПЛР Център за ученическо техническо и научно творчество-гр.Разград със съдействието на РУО – Разград. Спомоществовател на конкурса е „Антибиотик – Разград“ АД.

В тазгодишното издание на творческата надпревара се включиха индивидуални участници и ученически колективи от втори до дванадесети клас от 54 образователни институции от страната и региона – от 32 населени места в 19 административни области: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Шумен.

Творческите екипи са представили най-много публицистични материали  в жанровете: интервю, есе, статия, репортаж, коментар, очерк, пътепис. Освен тях в раздел „Публицистика“ участват и ученически вестници –  електронни и на хартиен носител. В раздел „Радиожурналистика“ участват  индивидуални материали  в жанрове интервю и репортаж и колективни радиопредавания. Дванадесетото издание на конкурса включва 305 журналистически материала на 68 колектива и 192 индивидуални участници, разпределени в три възрастови групи: II-IV, V-VIII и IX-XII клас.

Те бяха оценявани по категории, раздели и възрасти от комисия в състав: Димитър Петров – публицист, Галина Матева – журналист, Садет Кърова – кореспондент на БТА,  Галина Маринова – кореспондент на в-к “Екип 7“, Валентина Колева  – радиожурналист и Божидарка Златарева – краевед.

Голямата награда на Община Разград за индивидуално участие печели Георги Димитров от кино школа „Братя Люмиер“-Варна с художествен ръководител Елица Матеева. Георги Димитров е 12-класник от МГ“Д-р Петър Берон“-Варна. Творбата, заради която получава наградата, е озаглавена „Георги Дюлгеров – творческо кредо“ и проследява творческото развитие на известния български режисьор.

Голямата награда на Община Разград за колективно участие печели редакционният екип на ученическия вестник „В@з Буки Веди“ на СУ“Иван Вазов“-Плевен с ръководител Ивелина Танева.

Специални награди ще бъдат връчени и от името на: Националния дворец на децата, РУО-Разград, Съюза на българските журналисти, Razgradnews, РБ“Проф. Боян Пенев“, краеведа Божидарка Златарева, внучката на Григор Попов Теменуга Иванова, в. „Екип 7“ и ЦПЛР ЦУТНТ-Разград.

Протоколът от класирането във всички категории, раздели и възрасти е публикуван на интернет страницата на Община Разград в секцията на ЦПЛР ЦУТНТ.

Награждаването на победителите ще се проведе в петък, 29 март, от 15,00 ч. в родната къща на патрона на конкурса – къща музей „Станка и Никола Икономови“, а при лошо време – във фоайето на  НЧ„Развитие 1869“.

До края на месец април по пощата ще бъдат изпратени наградите на класираните участници, които не успеят да присъстват лично на награждаването.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *