Двама румънски художници подредиха изложба в разградската галерия

Кметът на Община Разград Добрин Добрев бе гост на откриването на изложба на двама румънски художници в Художествена галерия „Проф. Илия Петров” – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Йоана Лавиния Стрейну е сред наградените автори от десетото издание на Национална изложба „Лудогорие” и като призьор е получила право да открие собствена изложба в Художествена галерия „Проф. Илия Петров” – обясни директорът на галерията Тодор Тодоров. Тя е избрала да представи в Разград проекта си „Ареал”, при който в тандем с друг румънски художник Еузебио Спину първо посещават определен регион, за да усетят неговата атмосфера, а след това в живописни творби двамата пресъздават посетените места.

Общо 46 техни творби са подредени в две от залите на разградската галерия. Те могат да бъдат разгледани до първите дни на януари 2024 г.

В приветствието си към двамата художници и към останалите посетители на изложбата Кметът Добрин Добрев изрази удовлетворение, че в експозициите в разградската Художествена галерия има все повече международно участие и чуждестранните художници оценяват преимуществата на прекрасната галерия в нашия град.

Впечатлен от посрещането и интереса към творбите му Еузебио Спину обяви, че дарява една от картините си за фонда на разградската галерия, като предоставя избора на директора на галерия. От своя страна той покани двамата автори да подредят и втора изложба, но не живопис, а керамика и графика.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *