Двама областни управители на изложба в галерията

Областният управител на Област Разград Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Евгени Драганов бяха гости вчера на откриването на изложбата на Руси Куртлаков в ХГ”Проф. Илия Петров”-Разград. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Експозицията бе първата в разградската галерия, на която присъстваха двама областни управители. Събитието уважи областният управител на Област Бургас Вълчо Чолаков, който бе впечатлен, както от добре поддържаната сграда на галерията, така и на уникалните творби на разградските майстори на четката.

Г-н Хюсмен поздрави твореца от Бургас за откриването на експозицията, както и за жеста към разградската галерия с даряването на две негови платна за фонда на културната институция. „Чест е за мен да присъствам на това събитие, надявам се още много жители и гости на Разград да видят тази красота и почувстват вдъхновението и творческия устрем на художника” – заяви г-н Хюсмен пред пълната зала на галерията.

В знак на признателност той връчи на Руси Куртлаков Почетния плакет на Областния управител, както и поздравителен адрес.

Руси Куртлаков е роден на 26 юни 1946 година. От 1978 г. участва във всички изложби на групата на бургаските художници. Член на Съюза на българските художници. Има над 10 самостоятелни изложби, както и множество участия в общи изложби на СБХ. Негови творби са притежание на градските галерии в Бургас и Добрич, СГХГ-София, галерии в Русия, Канада, САЩ, Куба, Англия, Швеция, Португалия, Финландия, Италия, Франция, Испания, Полша, Белгия, Дания и др. Руси Куртлаков е и известен меценат и колекционер на творби на български художници. В продължение на една година това е втората експозиция, която подрежда в Разград, първата бе от творби от неговата колекция, а настоящата включва над 140 картини от неговото творчество. Те могат да бъдат видени в ХГ”Проф. Илия Петров” през следващия един месец.

Гости на откриването на изложбата в Разград бяха още: председателят на Общински съвет-Разград Надежда Радославова и кметът на Община Камено Жельо Вардунски.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *