Двама кметове празнуваха с франкофоните 30 години от побратимството с Шалон-ан-Шампан

Кметът на Община Разград Добрин Добрев бе гост на събитие, организирано от Сдружение „Приятели на Франция-Разград“ и посветено на 30 години от подписването на Хартата за приятелство между Разград и Шалон-ан-Шампан. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

В празничната вечер, която съвпада с френския празник „Le Beaujolais nouveau est arrivé“, участва и Кметът на Разград в периода 1991-2005 г. Венелин Узунов, който от българска страна е подписал документа, с който започва сътрудничеството между двата града. Г-н Узунов разказа за този период, като припомни, че негова основна мисия като кмет е било възстановяването на стари и инициирането на нови връзки на Разград със света. „Голямото ми желание бе Разград да е отворен към света“ – каза г-н Узунов. То припомни и приноса за побратимяването на двата града на покойните Йосиф Иванов и Александър Христов, както и на Мадам Прието, на Капански ансамбъл и други. Г-н Узунов е подписал Хартата преди 30 години с тогавашния кмет на Шалон-ан-Шампан Жан Ресие, на церемонията във Франция са присъствали и изпълнители от хор „Железни струни“. Г-н Узунов призова тези връзки да се възобновят под форма на ежегодни срещи или друг вариант.

Кметът Добрин Добрев увери и него и франкофоните, че ще се активизират дейностите по затвърждаването на връзките с традиционните градове-побратими на Разград, както и по намиране на нови градове-побратими. Г-н Добрев припомни, че през предходния мандат международната дейност на местната управа е била предимно по интернет с оглед пандемията от КОВИД-19, едва през последната година се е възобновил обменът на делегации с някои от градовете-побратими. „Ще положим усилия да се възобновят и връзките с Шалон-ан-Шампан, като първо поканим тяхна делегация тук, за да заявим желание за културен, а защо не и бизнес обмен“ – заяви Кметът Добрин Добрев.  Той допълни, че представители на Сдружение „Приятели на Франция-Разград“ са добре дошли при него със своите добри идеи за затвърждаване на отношенията с френските ни побратими. Той поздрави председателя на сдружението Цонка Донева и всички членове на сдружението за чудесната инициатива да отбележат годишнината от побратимяването на двата града.

По време на събитието бе осъществена връзка по телефона и експерта по международни отношения в Шалон-ан-Шампан Кристофър Вароке, който също отправи поздрави от името на ръководството на френската община.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *