Двамата братя, разпространители на чай за пушене, остават в ареста

Братята Юлиян и Сергей М.,разследвани за придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества  ще останат в следствения арест. В две съдебни заседания, състав на Апелативен съд – Варна днес потвърди определения на Окръжен съд – Разград от 10 юли тази година, с които са били определени първоначалните мерки за неотклонение спрямо двамата братя.

Пресслужбата на Варненския апелативен съд припомня, че в началото на юли при претърсване в автомобила и в дома на Сергей били намерени и иззети 65,50 грама чай за пушене. 41-годишният мъж се връщал в Разград след като заредил с наркотични вещества, когато бил спрян за проверка от полицията. В стопански постройки, където живеел брат му – 31-годишният Юлиян, полицията открила и иззела близо 31 грама чай за пушене и над 8000 лева.

Прокуратурата, която настоя за потвърждение на първоначалния арест, посочи, че досъдебното производство срещу двамата наркоразпространители било образувано още през април. Установено било, че всеки от тях работи сам за себе си, но и двамата разпространявали чай за пушене, който при употреба бил опасен за здравето на хората.

Въззивната апелативна инстанция днес намери, че правилно и законосъобразно Разградският окръжен съд е приел, че събраните в хода следствените действия доказателства, гласните свидетелства и другите материали обосновават предположението, че всеки един от двамата братя е съпричастен към деянията, за които са привлечени като обвиняеми. Придобиването, държането и разпространението на забранени от закона вещества е тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Както Сергей, така и брат му Юлиян имат съдебно минало. Братята са били  съдени за умишлени престъпни деяния, включително и за наркопрестъпления. От приложената по делото характеристична справка на Юлиян е видно, че по друго досъдебно производство се укривал от органите на разследването и е бил обявен за общодържавно издирване. Сергей е бил осъждан 5 пъти с влезли в сила присъди. Преценката на тези факти води и Варненския апелативен съд до извода, че ако търпят по-леки мерки за процесуална принуда, всеки един от двамата обвиняеми може да се укрие, за да избегне правосъдие или да извърши престъпление като се опита да повлияе върху свидетели на разследването.

Определенията, с които Апелативен съд – Варна потвърди първоначалния арест на Юлиян и на Сергей М.,разследвани за придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества  са окончателни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *