Готвят частичните избори, в Киченица бюлетините ще се броят от деветима, в Къпиновци – от петима

Започна организацията на провеждането на частичните избори в разградското село Киченица и исперихското Къпиновци.

Утре от 10,00 ч. в зала 102 в Разград ще се проведат консултациите за състава на единствената секционна избирателна комисия в Киченица. На тях са поканени представители на парламентарно представените партии и коалиции в 44-ото Народно събрание и представители на коалицията, която има избрани с нейната кандидатска листа членове на Европейския парламент от Република България, но не е парламентарно представена. Според решението на ОИК-Разград комисията за секцията, в която право на глас имат 655 избиратели, ще е деветчленна.

В четвъртък пък в Исперих ще се разпределят местата в секционната комисия в Къпиновци. Там на редовните избори миналия октомври избирателите са  били 704, в секционната комисия обаче ще работят 5 човека.

И в момента се извършват регистрации на политическите сили в общинските избирателни комисии. Общо 7 са се регистрирали в ЦИК и съответно имат право и на регистрация в ОИК, това са:  ДВИЖЕНИЕ ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА (БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ – ЕВРОЛЕВИЦА, ЕВРОПЕЙСКА СИГУРНОСТ И ИНТЕГРАЦИЯ, РОДОЛЮБИЕ 2000); партия „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“; партия АБВ; ГЕРБ; ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ „АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ“; коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ; „Движение за права и свободи“.

Засега в ОИК-Исперих са се регистрирали само ДПС, но в ОИК-Разград интересът е по-голям – ДПС, ГЕРБ и БСП. Срокът за регистрации е 27 август, след това до 1 септември се регистрират и конкретните кандидатури.

Припомняме, че в двете населени места постовете бяха овакантени по различни причини малко след редовните местни избори миналия октомври. В Къпиновци кметът трети мандат Ариф Васви бе назначен за заместник-кмет на Община Исперих. Колегата му от Киченица Юзджан Рамаданов пък бе отстранен от ОИК-Разград заради нарушение на Закона за местното самоуправление – не е прехвърлил или прекратил собствеността на търговско дружество, което притежавал.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *