Глобиха с 1000 лева изселничка, гласувала два пъти в Истанбул

Районен съд-Исперих глоби изселничка, гласувала два пъти на парламентарните избори през 2017 г.

Процесът е гледан в Исперих, тъй като постоянният адрес на жената с инициали В.И.З. е в Исперих. Иначе тя е двойна гражданка – на България и Турция, но от 1989 г- живее преимуществено в Турция.

Разследващите установили, че на 26 март 2017 г. обвиняемата е упражнила правото си да гласува в избирателна секция в Истанбул, като е дописана от член на секционната комисия под черта под №1031, по-късно през деня обаче отново се явила в същата секция и тогава пак е дописана, но под номер 2072.

По време на процеса е представена графологическа експертиза, която установява, че на двете места подписът е положен от обвиняемата.

Тъй като жената е с чисто съдебно минало обаче, от престъплението няма нанесени имуществени вреди, а и се касае до изолиран случай на реализирано престъпно поведение, съдът в Исперих я освобождава от наказателна отговорност и й налага административно наказание „глоба” в размер на 1000 лева. Това е санкция към минималната, според Наказателния кодекс за подобно нарушение се предвижда пробация или глоба от 500 до 2000 лева.

Съдебното решение не е окончателно, подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд-Разград.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *