Гласът на Педя човек идва в Разград за Първия международен кинофестивал за деца и младежи следващата седмица

Пет дни децата на Разград ще имат възможност да гледат безплатно кино. Проектът на Фондация „Арт Офис”-София се финансира от Обществен дарителски фонд за Разград, откъдето за едногодишното си съществуване са подпомогнали проекти за над 80 000 лева, предимно свързани със свободното време на младите хора в Разград.

Първият международен кинофестивал за детска и младежка публика „Не на шега” започва на 5 ноември, прожекциите са по 2 или 3 на ден в кино „Арабелла”, до Дома на техниката. До 9 ноември децата и младежите на Разград ще могат да видят безплатно: българските филми „Лили Рибката” и „Smart Коледа”, руският „Маша и Мечока”, сръбският „Хартиеният принц”, аржентинският „Джаги”, френският „Бекасин”. Необходимо е обаче родителите да направят предварителна резервация на тел. 0894661801, тъй като малката зала на кино „Арабелла” е с 30 места.

Освен безплатни прожекции кинофестивалът ще има и съпътстващи събития. Срещи по училищата ще имат режисьори, аниматори, актьори – Радостина Нейкова, Вера Донева – дъщерята на Доньо Донев, Ясен Григоров, сръбската режисьорка Владислава Войнович. В Разград ще дойдат актьорите Ицко Финци и Слава Рачева – гласът на Педя човек Лакът брада.

Кинофестивалът е един от седемте проекта, които Общественият дарителски фонд за Разград финансира през последната една година. Основната част от средствата, които фондът разпределя, са от Фондация „Америка за България”, а 25% са от местната общност. Местната общност са членовете на четири клуба: „Лайънс клуб”, „Ротари клуб”, Рицарите тамплиери и масоните. Та организират общи благотворителни инициативи, следващото от които е посрещането на Новото Божоле на 21 ноември.

За година, откак съществува Общественият дарителски фонд за Разград е финансирал 7 проекта на обща стойност 80 330 лева. 30 000 лв. са парите за развитие на баскетболната общност в Разград, те са отпуснати на спортен клуб по баскетбол „Вълци-Разград”. С 800 лв. и хранителни продукти за 700 лв. е финансирано провеждането на градския кръг на Ученическата кулинарна олимпиада, проектът е на „Задруга за чиста храна”. ОДФ е финансирал с 24 130 лв. и провеждането на  Детски панаир Разград 2019, организирано от Фондация „Изиарт”-София. 2400 лв. са отпуснати за закупуване на 5 велосипеда за състезателите от СКК”Спринт”-Разград. 3690 лв. е подпомагането на СК”Джудо и джиу джицу”-Разград за провеждане на демонстрационна кампания в 4 училища. Предстои стартирането и на пилотен проект за клуб по дебати в Разград, за това на Дискусионен клуб „Дебати-Разград” са отпуснати 6500 лв. Кинофестивалът се организира с финансиране от 12 000 лв.„

Председател на Управителния съвет на Обществения дарителски фонд за Разград е Стефан Томов, а членове: Дияна Славова, Диана Първанова, Йонета Карастоянова, Галина Стаматова, Йордан Тачев, Юлиян Неделчев. Повече информация за това как се кандидатства за финансиране от фонда вижте на неговия сайт.

 

 2,877 total views,  1 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *