Гласът на Педя човек идва в Разград за Първия международен кинофестивал за деца и младежи следващата седмица

Пет дни децата на Разград ще имат възможност да гледат безплатно кино. Проектът на Фондация „Арт Офис”-София се финансира от Обществен дарителски фонд за Разград, откъдето за едногодишното си съществуване са подпомогнали проекти за над 80 000 лева, предимно свързани със свободното време на младите хора в Разград.

Първият международен кинофестивал за детска и младежка публика „Не на шега” започва на 5 ноември, прожекциите са по 2 или 3 на ден в кино „Арабелла”, до Дома на техниката. До 9 ноември децата и младежите на Разград ще могат да видят безплатно: българските филми „Лили Рибката” и „Smart Коледа”, руският „Маша и Мечока”, сръбският „Хартиеният принц”, аржентинският „Джаги”, френският „Бекасин”. Необходимо е обаче родителите да направят предварителна резервация на тел. 0894661801, тъй като малката зала на кино „Арабелла” е с 30 места.

Освен безплатни прожекции кинофестивалът ще има и съпътстващи събития. Срещи по училищата ще имат режисьори, аниматори, актьори – Радостина Нейкова, Вера Донева – дъщерята на Доньо Донев, Ясен Григоров, сръбската режисьорка Владислава Войнович. В Разград ще дойдат актьорите Ицко Финци и Слава Рачева – гласът на Педя човек Лакът брада.

Кинофестивалът е един от седемте проекта, които Общественият дарителски фонд за Разград финансира през последната една година. Основната част от средствата, които фондът разпределя, са от Фондация „Америка за България”, а 25% са от местната общност. Местната общност са членовете на четири клуба: „Лайънс клуб”, „Ротари клуб”, Рицарите тамплиери и масоните. Та организират общи благотворителни инициативи, следващото от които е посрещането на Новото Божоле на 21 ноември.

За година, откак съществува Общественият дарителски фонд за Разград е финансирал 7 проекта на обща стойност 80 330 лева. 30 000 лв. са парите за развитие на баскетболната общност в Разград, те са отпуснати на спортен клуб по баскетбол „Вълци-Разград”. С 800 лв. и хранителни продукти за 700 лв. е финансирано провеждането на градския кръг на Ученическата кулинарна олимпиада, проектът е на „Задруга за чиста храна”. ОДФ е финансирал с 24 130 лв. и провеждането на  Детски панаир Разград 2019, организирано от Фондация „Изиарт”-София. 2400 лв. са отпуснати за закупуване на 5 велосипеда за състезателите от СКК”Спринт”-Разград. 3690 лв. е подпомагането на СК”Джудо и джиу джицу”-Разград за провеждане на демонстрационна кампания в 4 училища. Предстои стартирането и на пилотен проект за клуб по дебати в Разград, за това на Дискусионен клуб „Дебати-Разград” са отпуснати 6500 лв. Кинофестивалът се организира с финансиране от 12 000 лв.„

Председател на Управителния съвет на Обществения дарителски фонд за Разград е Стефан Томов, а членове: Дияна Славова, Диана Първанова, Йонета Карастоянова, Галина Стаматова, Йордан Тачев, Юлиян Неделчев. Повече информация за това как се кандидатства за финансиране от фонда вижте на неговия сайт.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *