Гецовското “Живо човешко съкровище” в общината с риза с шевиците, заради които я наградиха

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев се срещна днес с първия жител на общината, получил удостоверение за „Живо човешко съкровище“ Николинка Ангелова от Гецово.Това съобщиха от преслужбата на местната управа.

Тя посети градоначалника заедно с председателя на НЧ“Просвета 1883“-Гецово Милен Станчев и старши експерта в РЕКИЦ „ЧиталищаРазград Даниела Петрова. Кандидатурата за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство е на читалището, а везбарката Николинка Ангелова е индивидуален носител на приза. Област Разград има трима представители в престижния регистър, а общо за страната те са 35.

Николинка Ангелова и Милен Станчев показаха на Кмета Бояджиев удостоверенията за вписване в листата към програмата на ЮНЕСКО и разказаха за впечатленията си от церемонията в Министерството на културата, на която те им бяха връчени. Те благодариха и за съдействието на Община Разград, транспортът до столицата за церемонията е осигурен от местната управа. Читалищните дейци отправиха благодарност и към Кмета Денчо Бояджиев персонално и към Община Разград като институция за подкрепа, която оказват на читалищата в региона, които опазват местните традиции.

Николинка Ангелова разказа как е възникнал интересът й към капанските шевици, за това как е събирала информация от по-възрастните капанци, използва и данни от етнографска литература. Освен в носии и традиционни капански символи, тя вплита мотивите от шевиците и в предмети от съвременността. Често я търсят българи, които живеят в чужбина и искат да имат в странство спомен за родния край. Николинка Ангелова участва и в работилници, в които предава наученото от нея на желаещите да овладеят тайните на българската шевица.

Първото „Живо човешко съкровище“ от Община Разград подари на Кмета Денчо Бояджиев извезано върху панама дърво на живота в традиционни за капанците цветове, както и капанска китка, а г-н Станчев покани градоначалника да посети обновеното читалище в Гецово. Кметът им подари плакети със символите на Разград и рекламни материали, а на Николинка Ангелова – и букет, включващ и любимите й цветя – рози с пожелания да е здрава и все така с ентусиазъм да опазва капанските традиции и да ги предава на младите поколения.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *