ГЕРБ с 50 минути критики за едномесечното управление на кмета Бояджиев

На първата си пресконференция след местните избори ГЕРБ-Разград излезе с 50-минутен анализ на едномесечното управление на кмета Денчо Бояджиев. Очаквано, той бе силно критичен. Направиха го народният представител Десислава Атанасова, областният лидер и общински съветник д-р Валентин Василев, общинските съветници Галя Георгиева, Надежда Радославова и Радиана Димитрова, присъства и кандидат общинския съветник Владимир Димитров.

Коментарът започна и предимно изнесе, намесвайки се начесто и в изявленията на съпартийците си бившият кмет Василев. Акцент в неговото тристранично изявление, което вероятно ще бъде публикувано по-късно на фейсбук страницата на ГЕРБ, бе оспорване на данни за състоянието на бюджета, обявени от кмета Бояджиев, както и кадровата политика на новия управленски екип.

Според Василев състоянието на общинската хазна не е толкова черно, каквото го описва настоящия кмет, дори напротив – няма задължения към сметосъбиращата фирма. Сред аргументите, че няма подобен проблем в тази сфера, Василев изтъкна факта, че в есенно време чистачки с метли метат листата, които и без това се отвяват от вятъра, а тази услуга се заплаща допълнително от общината на сметосъбиращата фирма. Метенето на листа Василев нарече безсмислена дейност.

Той оспори и наличието на недобори в бюджета, като се позова на счетоводни справки от средата на годината, когато събираемостта на данъци е била 81%, а според новата управа имало 33% недобори.

Според Василев в обявяването на данни за финансови проблеми в общинския бюджет ес търси оправдание за теглене на бъдещи кредити.

Василев защити две от своите назначения, наричайки кадровата политика на Бояджиев недобра – началника на отдел „Инвестиционни дейности“ и директора на ОП“Разградлес“.

Оспори и образователния и експертен капацитет на екипа на новия кмет, обявявайки, че не се знае какво е образованието на заместник-кмета Мирослав Грънчаров, а Добрин Добрев като юрист отговаря за финансите, а в същото време той е провел преди време обществената поръчка за спортна зала „Абритус“, който проблем всъщност виси и над двата управленски екипа. Спорния момент при зам.-кмета Милена Орешкова пък се оказа, че договорът от предходната й месторабота е прекратен по начин, по който не може да се проведе конкурс за нов директор на ОУ“Ив.С.Тургенев“. Косвено, без да се споменава името му, обвинение бе отправено към Грънчаров, че макар да отговаря за общинската собственост има неплатени задължения за наем на общински имот, което е заметено под масата, откога е то и защо не е потърсено в предходни години, не стана ясно.

Василев съобщи още, че тихомълком е публикувана докладната за такса МПС, която падна в съда в неговия мандат, като по думите му тарифата не е на минимум, както е било обявяваното предварително.

Шменти капели, безпринципна коалиция, политически тюрлю-гювеч бяха сред квалификациите, използвани от Василев в коментарите му.

Бившият заместник-кмет Галина Георгиева коментира ремонтите на улиците, конкретно Дряновец, като се възмути, че за един месец новата управа не е намерила време да извърши тази дейност, определена след обществена поръчка, проведена през юли, та сега се асфалтирало предколедно.

Надежда Радославова коментира работата в Общинския съвет, като бе категорична, че като най-голяма група от ГЕРБ е трябвало да имат няколко председателски места на комисии. Конкретно даде пример с Радиана Димитрова – за бюджетната, Наско Анастасов за собствеността, Галя Георгиева – за законността. Радославова бе категорична още, че самата тя е била най-добрата кандидатура за комисията по култура със своя ръководен опит в сферата.

Радиана Димитрова акцентира върху моралните аспекти на кадровата политика, обявявайки, че се оказва натиск върху общински служители. Тя допълни, че е еуфорията сред хората е отминала и отстъпила на разочарованието. Конкретният пример, който даде тя за уволнение на професионалист бе за Янка Георгиева.

Василев допълни, че на нейно място е назначена кметицата на Просторно Румяна Балтова, която той не е намирал на работното й място никога. Бившият кмет разказа на висок тон и случай, който силно го е възмутил, при който е уволнен пообяд шофьор, на когото сутринта в същия ден е било погребението на майка му.

Пресконференцията на ГЕРБ завърши с коледни пожелания, но преди тях дойде и неочакваната новина. По думите на депутата Атанасова се очаква до дни симпатизантите и съветниците на ЗНС, зад които стои областният управител, назначен от правителството на ГЕРБ Гюнай Хюсмен, да се влеят в ГЕРБ. Хюсмен не бе открит за коментар по този въпрос.

One Reply to “ГЕРБ с 50 минути критики за едномесечното управление на кмета Бояджиев”

  1. Оффф…Айде да не коментират,че те когато дойдоха на власт уволниха половината от служителите на общината и бяха супер нагли и арогантни.Научете се да губите с достойнство.Много компетентни :))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *