В 6,33 ч. утре в 100 джамии в Разградско започва празничната молитва за Рамазан Байрам

Празничната молитва за Рамазан Байрам започва в 6,33 ч. утре, 13 май, в 100 джамии в 88 населени места в Разградско. Това съобщи районният мюфтия Мехмед Аля.

Той уточни, че както през целия период досега на извънредното положение и обстановка, свързани с COVID-19, провеждането и на този мюсюлмански ритуал ще бъде съобразено с противоепидемичните мерки. Молитвените храмове ще бъдат дезинфекцирани, дезинфектанти има на входовете, хората ще са с маски, капацитетът на сградите ще се използва на 30%, част от вярващите ще са на открито в дворовете на храмовете.

Мехмед Аля цитира и думи на Пророка Мохамед, свързани със ситуация на зараза, в каквато се намираме: „Когато чуете, че някъде има заразна болест, не отивайте там, а когато заразната болест се намира при вас, не излизайте оттам, за да не заразите другите.“. Според Исляма предпазването е от човека, е предопределеното – от Всевишния – допълни още Аля.

Мюсюлманите в Лудогорието активно използват и съвременните средства за комуникация – обясни още Аля. Голяма част от молитвите и проповедите по време на месеца Рамазан са се провели във Фейсбук и са наблюдавани от 500-600 човека.

След празничната молитва мюсюлманите посещават гробовете на близките си хора, а след това роднините си гостуват, като по-младите целуват ръка на по-възрастните, а децата получават подаръци.

Мехмед Аля увери, че мюсюлманите от региона се съобразяват с установените в страната противоепидемични мерки. „И ние дадохме жертви на Коронавируса, трима религиозни служители починаха“ – обяви с тъга мюфтията.

Районният мюфтия Мехмед Аля, имамът Шакир Ахмедчиков и религиозният служител от Турция Ибрахим Топуз съобщиха, че през месец Рамазан са се провели традиционните благотворителни дейности. Вечери Ифтар не е имало, за да не се събират много хора на едно място. Дарените от по-заможни мюсюлмани средства по този повод обаче са използвани за подготвяне на хранителни пакети за нуждаещите се. Общо 800 пакета с по 16 основни хранителни продукти на стойност 30 лева са раздадени от мюфтийството – съобщи Мехмед Аля. 500 са осигурени от Главно мюфтийство, останалите – от местни дарители, както и от дарители – жители на европейски държави и на Турция, но родом от Лудогорието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *