В събота е акцията “Бонбони за смет”

Община Разград напомня, че в събота, 20 април, ще се проведе традиционната акция „Бонбони за смет“. Тя е насочена към най-малките жители на града – припомнят от пресслужбата на местната управа.

Те ще имат възможност да покажат загрижеността си съм чистотата на родния град като почистят райони около жилищата си, местата за игра или други обществени площи и предадат събрания отпадък в обособени за това пунктове в три различни района на Разград. Срещу всяка торбичка с боклук децата ще получават торбичка с лакомства, както и талонче за участие в томбола с допълнителни награди, която ще се изтегли на 9 май.

Пунктовете за събиране на боклук и раздаване на лакомства са: в ЖК “Орел” до сградата на Община Разград; в градинката  до  хотел „Централ” и в градинката до обръщалото в Квартал “Абритус” /Водна централа/. Те ще отворят в 9,00 ч., докато има торбички с лакомства, осигурени от Община Разград са общо 300 торбички.

Акцията „Бонбони за смет“ е част от традиционната кампания за пролетно хигиенизиране на населените места в Община Разград. Тя се провежда ежегодно след края на зимния период и преди Великденските празници. Кампанията  включва организирани дни за почистване и хигиенизиране на териториите за обществено ползване в населените места с участието на граждани, фирми и обществени организации. Активно включилите се участници в кампанията се стимулират от Общинската администрация с връчване на материални награди.

Във връзка с това е издадена Заповед № 385 от 04.04.2024 г. на Кмета на Община Разград, съгласно която е определен периодът от 08.04.2024 г. до 21.04.2024 г. за пролетно хигиенизиране на населените места в община Разград. Със същата заповед на добре представилите се и с най-голям принос в хигиенизирането на населените места на територията на община Разград, са определени награди за първо, второ и трето място за всяка отделна категория „Населени места“, „Училища“, „Детски градини , „Организации и фирми“ и „Гражданско участие“, както следва:

– първо място – предметна награда на стойност до 300 лв.;

– второ място – предметна награда на стойност до 200 лв.;

– трето място – предметна награда на стойност до 100 лв.

След обявения период на кампанията за пролетно хигиенизиране на населените места, комисия от Община Разград ще извърши класиране на участниците в хигиенизирането по следните критерии:

  1. За „Населени места“:

– състояние на обществените озеленени площи;

– състояние на паркови, градински и детски съоръжения;

– чистота на уличните платна и прилежащите им площи;

– постоянно или временно завзети части от общинска земя, тротоари или зелени площи;

– състояние на обществените и общинските сгради и имоти.

  1. За „Училища“ и „Детски градини“:

– състояние на вътрешните дворове и съоръженията в тях;

– чистота на прилежащите им улични платна и площи.

  1. За „Организации и фирми“ и „Гражданско участие“:

– принос в почистването и облагородяването на териториите за обществено ползване, в това число изграждане на нови или възстановяване на съществуващи паркови и градински съоръжения с траен ефект.

Награждаването на класираните участници ще се извърши на 09.05.2024 г.

Община Разград ще осигури безплатни материали /найлонови чували и ръкавици/ и специализирана техника за транспортиране на отпадъци, събрани от териториите за обществено ползване в населените места – междублокови пространства, паркове, градини, сервитути на пътни артерии. Заявки за материали и техника се приемат в Община Разград тел: 084 /618 186.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *