В СУ”Христо Ботев”-Кубрат продължават дейностите по Еразъм+

След едногодишно прекъсване СУ”Христо Ботев”-Кубрат възобнови мобилностите по проекта по Програма Еразъм+, по който работи – „E.V.A. -EQUALITY. VARIETY. ACCEPTANCE.EC Project Number: 2019-1-DE03-KA229-059560_3 National Project ID: VG-S2S-K-NW-19-24-059560”. Проектът бе удължен с една година поради наложените ограничителни мерки за пътуване по време на Ковид кризата.

Така след отпадане на ограниченията като част от проектните дейности Преслава Коджахристова, Аляра Тамерова, Венислава Георгиева, Мерт Аднан и Владимир Денчев – ученици от 10 клас, водени от ръководителите Нина Цонева и Стоян Черников, посетиха град Газиантеп в Р Турция. Това се случи между 3 и 8 октомври
по покана на гимназия Анадолу Актопрак Лисеси посетиха турския град. Темата на срещата бе „Проблемът с бежанците” и в нея освен България и Турция участваха ученици и учители от партньорското училище в гр. Мьонхенгладбах, Германия.

На работната среща участниците представиха и се запознаха със законите на всяка страна за приемане на бежанци, ангажираните национални институции, статистики за броя на бежанците в трите страни, настоящи и основни проблеми, свързани с бежанската криза, както и добри практики в справянето и с нея.  Участниците имаха възможността да дискутират в смесени групи по темата и да извлекат важни изводи.

Посещението беше отлично организирано и богатата програма включваше посещение на средно училище, в което се обучават основно бежанци от Сирия, посещение на държавния Университет в Газиантеп, както и специална среща с директора на Националния инспекторат по образование. В програмата бяха включени и множество културни дейности като посещение на Крепостната стена в Газиантеп, дала отпор на безчислени врагове, музеите на готварството, на хамама и Зеугма-музеят на мозайката. Кулминация в културно-историческата част от програмата бе пътуването с лодка по река Ефрат до крепостта Румкале, като пътьом кубратската делегация посети и хранилището за популацията на Плешивия ибис в община Биреджик, област Шанлъурфа.
Важна част от културното опознаване на страната бе и настаняването на учениците в местни семейства по време на целия им престой. Те имаха възможността да изпитат и участват в традициите и ежедневието на своите домакини от първа ръка, както и да се насладят на уникалните местни ястия.

Проектните дейности продължават с посещение в гр.Резенде, Португалия в началото на декември, 2021г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *