В понеделник откриват изложбата „Алкохол и амбалаж“ на музея в Горна Оряховица

Една от популярните пътуващи експозиции на горнооряховския музей „Алкохол & Амбалаж” ще гостува в Разград по покана на Регионалния исторически музей – съобщават от културната институция.

Изложбата ще бъде открита на 8 април в 17.30 часа в Етнографския музей. Специален гост ще бъде Пламен Мадемов, директор на музея в Горна Оряховица.

Изложбата представя различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби, шишета за газирани напитки, мострени етикети и още различни и интересни предмети за алкохол, безалкохолни напитки и амбалаж за тях.

Сред експонатите своето важно място заемат „двойно“ шише за охлаждане на вино, сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани „спътници“ на алкохола. Особено красиви са няколко колекции от стъклени бутилки с различна форма и вместимост. В експозицията могат да се видят старите лимонадени шишета със закопчалка тип „кронка”. Показани са и други нестандартни методи за затваряне на бутилки. Изложбата включва множество черно-бели снимки с различно „алкохолно” послание. Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети, както и реклами за все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира. Специално място в експозицията заема фирма „Васил П. Буланов”, представена от даренията на неговата внучка.

„Алкохол и амбалаж” е създадена през далечната 2006 година и вече 18 години пътува и гостува в различни музеи на страната. Тя е първата от трилогията „Пороците”. Втората е „Тютюн и сие” и последната – „Захар и кафе”. Едно много сполучливо шеговито намигване към края на XIX до средата на XX – към човешките слабости или сладости.

Изложбата ще остане в Етнографския музей в Разград до края на април.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *