В понеделник и вторник – “Европейски дни на наследството” в Разград

За поредна година Регионален Исторически музей-Разград се включва в инициативата „Европейски дни на наследството“. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Инициативата е създадена през 1984 г. по инициатива на френския министър на културата Джак Ланг и подкрепена от 1991 г. от Съвета на Европа и от Европейския съюз. “Европейските дни на наследството” имат за цел да популяризират богатството и многообразието на културното наследство в различните региони на Стария континент.

В Разград „Европейските дни на наследството“ ще се проведат в понеделник и вторник (20 и 21 септември) при ограничен брой посетители и спазване на противоепидемичните мерки.

Домакин на първото събитие е Археологически резерват „Абритус“. Там между 10,00 и 12,00 ч. в понеделник реставраторът на РИМ-Разград Стоянка Савова ще представи различни символи и техники на декорация върху керамични съдове. В практическите занятия ще участват учениците от 3“г“ клас в ОУ“Васил Левски“-Разград с класен ръководител Севдалина Маринова, както и родители. Събитието ще е под надслов „Пътуване през вековете“.

В следобедните часове в къща-музей „Станка и Никола Икономови“ уредникът Адриан Христов ще изнесе открит урок пред ученици от ОУ“Никола Икономов“ на тема „Никола Икономов създава първото в Разград взаимно училище – 175 години“. Ще се проведе и традиционната „Даскалоливница“ – образователни занятия от времето на първото класно училище през Възраждането.

На 21 септември между 10,00 и 12,00 ч. „Живото човешко съкровище“ Николинка Ангелова ще предаде част от уменията си на ученици от ОУ“Никола Икономов“ в Етнографския музей. Ще им покаже как се тъче и как се правят кукли от царевица. „Изкуството от царевични листа“ е надсловът на събитието.

В 16,00 ч. същия ден ще бъде представена изложбата в къща музей „Анание Явашов“ „Игрите и играчките на нашите родители“. Първи ще я посетят ученици от ОУ“Васил Левски“, те ще имат възможност и да играят с част от експонатите – настолни игри  от типа „Не се сърди, човече“ и други. Ще присъства и един от дарителите за експозицията – дългогодишният директор на фабрика „Мир“ Миле Милев. Тази изложба може да бъде посещавана индивидуално и след „Европейските дни на наследството“ в работното време на къщата музей – между 8,30 и 17,00 ч. при спазване на актуалната заповед на Министъра на здравеопазването – по 1 човек на 8 кв.м.

Целта на музейните работници при провеждането на „Европейските дни на наследството“ е младите хора чрез практически занятия да се докоснат до културното наследство на Разград – обясни директорът на РИМ-Разград Таня Тодорова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *