В петък откриват втората изложба “Слънце и звезди”

Второто  издание на кураторската изложба „Среща на поколенията – Слънце и звезди“ се открива в петък, 16 септември, в ХГ“Проф. Илия Петров“-Разград – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Картините и скулптурите на български творци от различни поколения вече са подредени в залите на галерията и ще може да се разгледат до 15 октомври.

Изложбата се организира от Община Разград, ХГ“Проф. Илия Петров“ и Съюза на българските художници. Местната управа финансира издаването на каталог с творбите, ще го получат всички 89 автори, около една трета от тях ще присъстват и лично на откриването на експозицията. Ще присъстват и Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов и член-кор. проф.Иван Гранитски. Двамата са автори на рецензии към каталога, в които адмирират идеята различните поколения български художници да се срещат в разградската галерия. Гранитски нарича събитието „празник на духа“, а Генов смята разградския храм на изобразителното  изкуство за „авторитетна галерия“.

И тазгодишното издание на изложбата „Слънце и звезди“ се радва на голям интерес от творците – коментира директорът на ХГ“Проф. Илия Петров“ Тодор Тодоров. В изложбата участват 89 автори с общо 150 творби: 122 живопис, 11 графики и 17 скулптури.

Има възможност творбите да се продават, миналата година са продадени две картини, а тази вече има интерес за 4. Няма изискване произведенията да останат за фонда на галерията, но някои от авторите ги предоставят, като Сюлейман Сеферов – Сули, който през лятото дари пет свои платна, две от тях са част от изложбата. Разградските участници в изложбата са: Теодор Даскалов, Тодор Тодоров и Деян Михайлов, както и роденият в Разград скулптор Любомир Добрев.

Откриването на изложбата е от 12,00 ч. на 16 септември, петък.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *