В ОУ”Ив.С.Тургенев” ще се проведе образователен уъркшоп “Климатична фреска”

На 2,3 и 4 февруари 2024г, Основно училище „Иван Сергеевич Тургенев“ град Разград, ще бъде домакин-партньор на „Образователен уъркшоп Климатична фреска“. Това съобщават от ръководството на учебното заведение.

Инициативата е на фондация “Екологичен манифест – МанЕко” във връзка с ръководен от тях проект “Активна зелена Европа” към Норвежкия финансов механизъм.

След успешното приключване на проекта “Еко младеж”, по който са организирани 51 образователни уъркшопи Климатична фреска за групи от по 30 младежи (общо 1315 младежи) из цялата страна, сега имаме желание в международната инициатива да се включат и младежи и  институции в организираните в Разград уъркшопи Климатична фреска.

Една от задачите на проекта е да подготви нови фасилитатори на уъркшопа, които могат самостоятелно да продължат да го организират в Разград. За целта по време на обученията организаторите ще се опитат да намерят заинтересовани, които да поканят на заключително събитие по проекта в София, по време на което да получат повече информация как да станат фасилитатори и да се срещнат с общността от фасилитатори, която достигна бройката от 108 души.

Образователният уъркшоп Климатична фреска представлява отборна игра с 42 карти, всяка от които обяснява фактор за изменението на климата. Фреската се състои от четири части – отборна игра с карти, презентация по темата за климатичните промени, дискусия и генериране на идеи за справяне с последиците от климатичните промени. Благодарение на играта участниците преминават през увлекателен процес, който им помага да открият връзката между причините и следствията, свързани с изменението на климата, да си обяснят всички геофизически и социални последици, които настъпват, и са насърчени да потърсят възможни решения за излизане от създалата се криза. Продължителността на всяка игра е 3 часа. Има вариант на картите и за деца на възраст до 9 години.

В световен мащаб, за четири години играта е преведена на около 35 езика,  разпространява се от доброволци в повече от 130 държави и с днешна дата с нея са се запознали един милион души. Новата цел е още един милион по целия свят.

В групите могат да се включат активни младежи и младежки формации на територията на Област Разград и граждани, съпричастни с проблема и желаещи да се подготвят за фасилитатори на уъркшопа, които да организират последващи инициативи.

На 2 февруари участници ще бъдат ученици от средните училища и граждани. Уъркшопът в този ден започва в 12,00 ч., ще се проведе във фоайето на училището.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *