В Исландия забраняват със закон мъжете да получават повече от жените

Правителството на Исландия одобри законодателна реформа, която ще принуди компаниите да не дискриминират жени с по-ниски заплати за една и съща работа – съобщава сайтът www.pariteni.bg.

Правилото ще влезе в сила през 2020 г., а изпълнителната власт си поставя за цел премахване на разликата между половете през 2022 г.

Законът ще засегне и разликата в заплатите, които възникват в страната по етническа или национална принадлежност.

Кабинетът на Бярни Бенедиксон представи цялостен закон в Парламента за прекратяване на дискриминацията в заплатите въз основа на пол, етническа принадлежност или националност.

Компании с повече от 25 служители ще трябва да удостоверят в годишните си отчети пред администрацията, че техните работници начисляват едно и също за лица, изпълняващи еднакви длъжности.

Министърът на равенството и външните работи Торстейн Виглундсон потвърди, че мерките, предприети през последните години за решаване на този проблем ще подпомогнат и ниския процент “отпуск по бащинство или 40% дял на жените в управителните съвети”.

Виглундсон призна, че инициативата ще натовари компаниите на страната с повече бюрокрация, “но това е необходима стъпка за борба срещу несправедливостите”, заяви той пред британския вестник The Independent.

Според Световния икономически форум исландските жени печелят между 14% и 18% по-малко от мъжете за една и съща работа. Въпреки разликата, Исландия води през последните осем години класацията на по-ниското неравенство между половете по отношение на заплатите.

Въпреки че имаше критики в опозицията за мярката, тя беше добре приета от общественото мнение, което е свикнало да защитава феминистки позиции.

През 1975 г. 90% от жените в страната вдигат обща стачка, в която искат равенство в социалните права между половете.

Източник: www.pariteni.bg

Снимка: www.pariteni.bg

One Reply to “В Исландия забраняват със закон мъжете да получават повече от жените”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *