В Брестовене и Тертер нарушения – има, санкционирани – не

Заваляха жалби в общинските избирателни комисии и някои от тях се оказаха основателни, но санкции не са наложени  – става ясно от сайовете на комисиите.

Най-много са в Кубрат – общо 7, предимно свързани с нарушения в Дома за стари хора в село Тертер, подали са ги и двата щаба на кандидатите, стигнали до балотаж, свързани са предимно с неправомерна агитация в близост до секцията. За основателен е обявен сигналът за това, че личните документи на 19 от домуващите с право на глас са събрани в кутия от вафли, намираща се в ръцете на член на секционната комисия, част от хората вече били гласували – други  – не. Обяснението било, че по принцип документите на обитателите на социалната институция се съхранявали от социален работник, за да не се изгубят.  Със свое решение ОИК-Кубрат установява, че е нарушена клауза от Изборния кодекс, според която избирателят лично и сам удостоверява самоличността си пред председателя или член на комисията, с представяне на документ за самоличност. ОИК-Кубрат указва на членовете на секционната комисия да спазват изборното законодателство.

Уважена е и единствената жалба, подадена в ОИК-Завет. Там избори има само в едно село – Брестовене. Сигналът е бил, че и пред трите секции в селото се извършва масова агитация и купуване на гласове в полза на един от кандидатите. При проверката е установено, че самият кандидат се намира в помещението на една от избирателните секции, което не е допустимо по закон. ОИК-Завет не намира доказателства за купуване на гласове, но указва на членовете и на трите секционни комисии да не допускат извършване на агитация и купуване на гласове пред изборните помещения, както и на разстояние на не по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването и да не се допуска присъствие на кандидатите за кмет в изборното помещение, освен в случаите посочени в Изборния кодекс.

В Исперих са подадени две жалби – от двата щаба, и двете са свързани със секция в село Малък Поровец, но ОИК-Исперих не е установила нарушения, единствено е предупредила временноизпълняващия длъжността кмет на селото да спазва стриктно Изборния кодекс, сигналът срещу него е бил, че извозва избиратели до секцията и оказва внушение за начина на гласуване. При проверката е установено, че транспортирал своя съседка.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *