Възстановиха единственото щъркелово гнездо в Благоево

Единствено щъркелово гнездо в село Благоево бе възстановено днес. Дейностите по изработване на конструкцията и инсталирането й са възложени от Община Разград на фирма „САВ“. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Инициативата стартира сред сигнал от кмета на селото Белчо Белчев, че от силен вятър през декември 2022 г. щъркеловото гнездо на ул. „Филип Тотю“ е паднало. В селото няма друго щъркелово гнездо, това се намира на стълба в края на улицата от повече от 30 години, местните хора са свикнали с него и се радват, когато пролетта дойде с пристигането на щъркелите, които обитават гнездото.

По стълба, върху който е било старото гнездо, не преминава електричество от години, но с оглед безопасността токът в района бе спрян, докато се поставяше новата конструкция, а акцията са наблюдаваше от служител в електроснабдителното дружество.

Приготвен бе и материал за самото гнездо – работниците застлаха чувал и сложиха върху него клечки, за да се чувстват щъркелите, които ще пристигнат напролет там, като в старото си гнездо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *