Във Воден всичко е спокойно – установи Областният управител

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Нурие Црънгалова посетиха ДЛС“Воден-Ири Хисар“, за да видят на място как в държавното стопанство се прилагат превантивните мерки срещу болестта Африканска чума по свинете.

Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Директорът на ДЛС“Воден-Ири Хисар“ инж. Кирил Колев информира г-н Хюсмен, че в стопанството още от миналата година са започнали да вземат мерки срещу заразата и това е сред предпоставките да се опази досега региона от поява на заболяването. От началото на 2019 г. на четирите входа на стопанството са изградени дезинфекционни ями, в който регулярно се поставя препаратът „Виркон S“. На входовете на административните сгради също има вани, в които се дезинфекцират обувките на служители и посетители. Със специални ръчни помпи се пръскат допълнително гумите на автомобилите, подобна г-н Хюсмен получи като подарък от инж. Колев.

Г-н Хюсмен припомни, че на работна среща при него бе обсъдена възможността да се поправят пролуките в оградата на стопанството, тъй като това е предпоставка за разпространение на заразата. Обсъдена бе възможността да се поиска финансиране за тази цел, тъй като оградата е с дължина 50 км. и след ремонт често отново се уврежда от бракониери.

Областният управител Гюнай Хюсмен връчи лично на инж. Колев копие от заповедта за обявяване на бедствено положение в Разградска област. Директорът на ДЛС се запозна с мерките, увери, че те ще бъдат стриктно прилагани на територията на стопанството, поиска обаче да има възможност да получи съдействие от полицията при спиране на хората, които събират трюфели и други горски продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *