Втората за това лято Детска академия по безопасност се проведе днес в парка

Децата от ЦУТНТ, участници в поредната смяна на „Еколято 2022”, преминаха през втората за това лято Детска академия по безопасност – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.

Разделени в групи, в Градския парк, те усвояваха знания как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, на кого да се обадят при нужда, какви са правата и задълженията им, произтичащи от действащото в момента законодателство в страната.

Полицейското следово куче Бонд отново бе атракция за всички присъстващи. Освен послушание, четирикракият „полицай” демонстрира как се залавя въоръжен бандит и как се открива мирисова следа.

 

Участниците в Академията разгледаха служебните автомобили и полицейските атрибути. От униформени служители на сектор „Пътна полиция” научиха правилата за безопасно управление на велосипеди и поставяне на предпазни колани в автомобилите. Интересуваха се кога имат право да управляват електрически тротинетки, мотопед, скутер или АТВ. За първи път видяха отблизо как се проверяват водачи за употреба на дрога. Експертите от Криминалистичната лаборатория им разказаха как се прави оглед на местопроизшествие, какви следи могат да се изземат и как на практика се свалят пръстови отпечатъци. Огнеборците от РСПБЗН-Разград демонстрираха оборудването, което ползват при гасене на пожари, както и начините да достигнат високи сгради. В секцията на БЧК се запознаха с принципите за оказване на първа помощ в различни ситуации, като сами участваха в демонстрациите.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. Това лято през нея преминаха още 50 малчугани. Инспекторите „Детска педагогическа стая” от РУ-Разград и психологът на ОДМВР бяха подготвили различни ролеви и забавни игри. Целта е да трупат знания и умения как да реагират при различни ситуации, да придобият чувство за отговорност и работа в екип, както и да осмислят свободното си време през ваканцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *